De Nederlandse MKB’er moet steeds meer moeite doen om groei binnen zijn onderneming succesvol te financieren. Daarnaast zijn er steeds meer partijen op de markt gekomen die financieringen aanbieden. Zowel in algemene vorm, maar er zijn ook partijen die in een specifieke doelgroep hun financieringsproducten aanbieden. Zoals vastgoedfinancieringen, lease, factoring en ga zo maar door.
Het feit dat de traditionele sector nog steeds terughoudend is en het feit dat er steeds meer alternatieve vormen van financiering op de markt komen, zorgt ervoor dat je anders te werk dient te gaan dan zo’n vijf jaar geleden.
Daarom lees je in dit artikel zes tips om je financieringsbehoefte succesvoller te maken en om te zetten in een uiteindelijke succesvolle financiering.
1. Begin ruim van tevoren.
Ondanks dat promotionele kreten anders doen geloven, gaat er toch behoorlijk wat tijd over een beoordeling van een aanvraag voor krediet. Vele processen in het aanvraagtraject voor een financiering zijn geautomatiseerd. Dus dat betekent wat je aanlevert aan een financier dus ook in één keer goed moet zijn. Anders volgt al snel antwoord dat je aanvraag niet verder in behandeling kan worden genomen.
2. Analyseer je behoefte
Waarom heb je financiering nodig? Wat is het doel van de financiering? Groei van je onderneming, starten van een onderneming, financiering van machines, financiering van werkkapitaal of financiering van vastgoed? Dit zijn allemaal mogelijkheden, maar zorgen er ook voor dat je aanvraag anders onderbouwt dient te worden en dat er andere regels gelden bij een financier.
3. Optimaliseer je werkkapitaal
Je werkkapitaal vormt een van de meest belangrijkste activa binnen je onderneming. Maar kan ook veel geld kosten. Je werkkapitaal bestaat uit voorraad – debiteuren – andere soorten vorderingen enzovoort. Kortom, alles wat je in je bezit hebt en snel in geld zou kunnen omzetten. Uiteraard zijn liquide middelen ook werkkapitaal.
Zo kun je er met een goed debiteurenbeheer voor zorgen dat je saldo op je bankrekening hoger wordt, waardoor je sneller en beter zou kunnen gaan financieren. Of dat financiering mogelijk niet eens meer noodzakelijk is.
Dit geldt ook voor je voorraad. Incourante voorraad kost geld. Te hoge voorraad ook. Door kritisch te kijken naar je inkoop en voorraad kun je geld vrij maken voor investeringen.
4. Ga planmatig te werk
Maak inzichtelijk waarom je financiering nodig hebt en hoe je onderneming presteert. Niet alleen op cijfermatig punt (jaarrekeningen) maar ook hoe je organisatie is georganiseerd. Wat zijn je toekomstverwachtingen en hoe verhouden die zich tot de markt waarin je opereert? Hoe sta je er zelf in? De uitspraak ‘de vent – de tent – de cent’ geldt nog steeds. Voor succes is het belangrijk dat er een goede ondernemer aan het roer staat, dat de tent goed op orde is en dan pas kan er gesproken worden over financiering.
Maar zorg er ook voor dat je inzichtelijk maakt wat de gevolgen zijn van de financiering. Hoe ontwikkelt zich de cashflow van je onderneming na financiering? Wat is je weerstand als het toch even tegen zit? Komt de financiering dan in gevaar? Hoe lager de weerstand is, hoe hoger het risico is voor de financier en dus hoe kleiner de kans is dat je gefinancierd wordt. Pas je plan hier dan ook op aan en zorg voor een andere vorm van financiering of een gedeelte van de financiering.
5. Inventariseer de mogelijkheden
Als je goed inzichtelijk hebt gemaakt wat je behoefte is en dit planmatig hebt verwerkt in een financieringsplan, dan kun je beter inventariseren wat je mogelijkheden zijn. Wellicht is een bancaire financiering wel niet de juiste weg. Wellicht is het mogelijk om dit op te lossen met lease, factoring of een fintech financiering. Er zijn vele aanbieders op de markt. Zoveel dat je soms de bomen het bos niet meer ziet. En ze hebben allemaal ook zo hun voorwaarden en verborgen kosten.
Daarnaast zou je je financieringsbehoefte in stukjes kunnen knippen. Door een deel aan te vragen bij een bancaire instelling, een deel in lease en mogelijk nog een deel in crowdfunding. Zo optimaliseer je je financiering naar je eigen bedrijf.
6. Maak gebruik van de kennis van een onafhankelijk (deskundige) adviseur
Door de vele aanbieders en mogelijkheden is het niet vreemd dat ondernemers hier het spoor kwijtraken. Waar kies je voor: factoring, leasing, crowdfunding, informal investors, MKB krediet, bancair, qredits, ketenfinanciering, MBK beurs of fin tech-financiering? Dit zijn maar enkele voorbeelden binnen het totale gamma van financieringsmogelijkheden. Het inschakelen van een adviseur kan dus lonend zijn. Deze adviseur kan beschermend zijn in overfinanciering of in het inzichtelijk maken van de verborgen kosten.
Over Claassen, Moolenbeek & Partners
Claassen, Moolenbeek & Partners (CM&P) is een bedrijfskundig advieskantoor dat de Nederlandse mkb-ondernemer begeleidt bij strategieformulering en implementatie, bedrijfsovername (aan & verkoop) en/of het bepalen en regelen van de financieringsbehoefte.
Onze organisatie bestaat uit ±50 partners met ieder hun eigen expertise op het gebied op de genoemde diensten. Sinds de oprichting in 1983 is ons partnernetwerk steeds groter en deskundiger geworden. We werken landelijk vanuit 9 regio’s in Nederland en hebben in alle regio’s één of meerdere kantoren.
Of je nu te maken hebt met complexe vraagstukken omtrent bedrijfsovername, strategische keuzes of het verkrijgen van de juiste financiering, er staat altijd een ervaren partner in jouw nabije omgeving klaar om je te begeleiden naar een succesvol eindresultaat. Bekijk onze partnerpagina en kom in contact met de partner die het beste bij jouw vraagstuk past.