Denk jij ook na over de toekomst van jouw onderneming? Hoort daar ook een financiering bij? Heb je eigenlijk te weinig tijd en/of zin om je op het aanvraagproces van de bank te storten, wil je snel schakelen en vind jij; ieder zijn eigen specialisme? Laten we er dan samen voor zorgen dat jouw financiering zo snel mogelijk geregeld wordt! CM&P kan jou helpen met je bedrijfsfinanciering en strategiebepaling.
Nieuwsgierig? Dan nodig ik je uit om verder te lezen.
ALTERNATIEVE BEDRIJFSFINANCIERING VERSUS EEN BANKFINANCIERING
Alternatieve financieringsvormen als crowdfunding, crowdlending, factoring, enz. worden steeds bekender. Hetzelfde geldt voor stapelfinancieringen. Toch wordt er vaak als eerste aangeklopt bij de huisbank, want de bank is meestal een van de eerste instellingen waaraan gedacht wordt als het gaat om bedrijfsfinanciering. Het is altijd prettig om eerst wat informatie in te winnen en jouw casus voor te leggen bij een van de bankadviseurs. Maar wat blijkt; in 26% van de gevallen de aanvragen voor een bedrijfsfinanciering wordt al in deze oriëntatiefase afgewezen (Veen, Teeffelen, Ibrahimovic, & Lentz, 2015). Mocht je de oriëntatiefase wel zijn doorgekomen, wordt tijdens het daadwerkelijke aanvraagproces 52% van de aanvragen alsnog afgewezen (Veen, Teeffelen, Ibrahimovic, & Lentz, 2015). Met de opkomende geautomatiseerde aanvraagprocessen van banken, zullen deze percentages waarschijnlijk stijgen. Kortom; veel MKB-ondernemers hebben of krijgen te maken met de “nee” van de bank. Vaker dan je denkt kan deze “nee” worden voorkomen met een betere voorbereiding op de aanvragen voor een bedrijfsfinanciering. Dus ondernemers: niet alleen de vinger wijzen, maar ook hand in eigen boezem steken! Daar kan ik je bij helpen.
WAAROM ZEGT DE BANK “NEE” TEGEN JE AANVRAAG VOOR EEN BEDRIJFSFINANCIERING?
Als kredietbeoordelaar heb ik in het verleden veel aanvragen voor een bedrijfsfinanciering beoordeeld en helaas ook afgewezen. Een goede redenering van de afwijzing, zorgde in die gevallen vaak voor begrip bij de ondernemer. Met opbouwende feedback en tips & tricks probeerde ik alle ondernemers die daar oren naar hadden verder te helpen, ondanks dat de financieringsaanvraag was afgewezen. Ik heb gemerkt dat een flink aantal aanvragen voor een bedrijfsfinanciering een betere kans van slagen gehad zouden hebben, wanneer ze anders zouden zijn ingestoken. Een goede voorbereiding is in deze gevallen 90% van het werk.
Het draait bij de bank (en vele andere financiers) doorgaans om: ’de vent, de tent en z’n cent’. Dit is natuurlijk erg plat gezegd, maar het dekt toch de lading. Deze drie factoren moeten in harmonie zijn en als tandwielen in elkaar passen. Naar mijn idee zijn deze drie factoren ook de hoofdredenen bij het afwijzen of toekennen van aanvragen voor een bedrijfsfinanciering.
De vent –> de ondernemer
De ondernemer krijgt een steeds belangrijkere rol in het aanvraagproces van de bedrijfsfinanciering. Sommige financiers zeggen zelfs de belángrijkste rol. Want wat is een goede onderneming met een slechte ondernemer per slot van rekening waard? Achter elke financieringsaanvraag zit een strategie, een doel, een plan. De bank moet overtuigd worden van de kennis en kunde van de ondernemer(s), om dit plan tot een succes te brengen en de onderneming gedegen voort te zetten. Iedere ondernemer heeft kwaliteiten en aandachtspunten. Het gaat erom hoe je deze kwaliteiten optimaal inzet en op welke manier je omgaat met de aandachtspunten. Daarnaast is het van belang dat je als ondernemer laat zien dat je volledig achter je onderneming en idee staat. Probeer daarom niet het volledige risico bij de bank te leggen, maar neem zelf ook een deel voor eigen rekening. Dit toont initiatief, zelfverzekerdheid en ondernemerschap.
De tent –> de onderneming
De bank wordt gevraagd een lening te verstrekken en het geleende geld moet worden terugbetaald. Daarom wil de bank weten aan welke onderneming geld wordt geleend en op welke manier het geld wordt verdiend. Verder wil de bank een risico-inventarisatie maken. Wat is de kans dat het geld niet wordt terugbetaald binnen de afgesproken termijn en hoeveel schuld is er dan nog over? Deze risico-afweging wordt gemaakt door te kijken naar de financiële situatie van de onderneming in het verleden, heden en in de toekomst. Dit geeft een indicatie van de huidige en toekomstige financiële situatie van de onderneming. Dit is belangrijk om een inschatting te maken van de terugbetaalcapaciteit als een lening wordt verstrekt. Hoe goed kan de onderneming nu en in de toekomst de rente en aflossing betalen, zonder dat er concessies gedaan hoeven te worden op de continuïteit van de onderneming? Daarnaast kijkt de bank naar de:
- financiële weerbaarheid van de onderneming, is de onderneming in staat is een korte periode van tegenvallende resultaten te incasseren?
- Zijn er voldoende eigen middelen aanwezig om onverwachte klappen op te vangen?
- Is de kasstroom voldoende om naast de aflossing van de lening aan de geplande, maar ook de onverwachte investeringen te kunnen voldoen?
- Kortom, is de onderneming financieel stabiel, gezond en veerkrachtig?
Als dat niet zo is, dan is het onwaarschijnlijk dat de bedrijfsfinanciering wordt verstrekt.
Z’n cent –> de financieringsaanvraag
Waar ligt de financieringsbehoefte van de onderneming precies? Dit blijkt een moeilijke vraag te zijn voor veel ondernemers. Belangrijk is om duidelijk te krijgen, waarvoor de onderneming precies geld nodig heeft en om dit goed te formuleren. Zoals eerder aangegeven, zit achter elke financieringsbehoefte een strategie en doel. Bedenk vooraf goed wat jouw doel is en op welke verschillende manieren je dit doel kunt bereiken. Zo ontstaat er vanzelf een duidelijke financieringsbehoefte die direct terug te herleiden is naar de strategie, die noodzakelijk is voor het behalen van de doelstelling. De gevraagde bedrijfsfinanciering moet passen binnen de situatie waarin de onderneming zich nu bevindt. Ook moet de aanvraag aansluiten op de behoefte. Het is dus van belang om niet te veel, maar ook niet te weinig te vragen.
Tip: Banken financieren geen operationele kosten. Er staat namelijk geen waarde tegenover operationele kosten, waardoor het geen investering in de onderneming betreft, maar enkel een ’cash out’. Wanneer blijkt dat de financiële behoefte vanuit de operationele kosten komt, kijk dan naar de mogelijkheden voor interne financiering (vanuit de onderneming). Denk hierbij aan kostenbesparing, procesoptimalisatie of een investering vanuit de liquide middelen.
Conclusie
Het begint allemaal met de ondernemer, zijn strategie en toekomstvisie. Deze strategie vraagt de onderneming te veranderen. Om die verandering door te voeren, is in sommige gevallen extra geld nodig. Er ontstaat een financieringsbehoefte, gebaseerd op de strategie en huidige positie van de onderneming. Deze drie tandwielen moeten in elkaar passen en gezamenlijk leiden tot het behalen van de doelstellingen. Dat is de basis van een gedegen financieringsaanvraag.
Benieuwd hoe we dit aanpakken? Neem gerust contact op dan maken we een vrijblijvende afspraak en bespreken we jouw toekomstplannen. Met onze landelijke dekking is er altijd wel een expert in de buurt. Zoek hier een vestiging bij jou in de buurt.
Bibliografie: Veen, M. v., Teeffelen, L. v., Ibrahimovic, A., & Lentz, M. (2015). MKB Financiering. Utrecht: kamer van koophandel.