Snel groeien door bedrijfsovername…maar pas op!

Met een bedrijfsovername kan een onderneming snel(ler) groeien. Maar er zitten ook risico’s aan. Onvoldoende voorbereid kan een snelle groei slecht uitpakken en zelfs desastreus zijn voor de gehele onderneming. Waar moet je op letten bij een overname en wat mag je zeker niet vergeten bij een bedrijfsovername?

Vanuit CM&P Venray helpen wij al jaren ondernemers bij bedrijfsovernames en het traject na de overname. Onze ervaring leert dan ook dat er een paar heel belangrijke zaken zijn, die bepalen of de overname een succes wordt. En daar vertellen we je graag meer over.

De 4 manieren van bedrijfsovername

In de basis zijn er vier manieren van bedrijfsovername te onderscheiden:

1. Management buy-in (MBI)

Het wordt ook wel gezegd dat dit voor managers met voldoende ambitie de snelste manier is om ondernemer te worden. Het voordeel is dat je instapt in een lopende onderneming en vrijwel direct een inkomen geniet. Maar bij een management buy-in is het vaak wel een kwestie van gunnen en hier financiering voor krijgen is niet makkelijk. Al kan het natuurlijk ook gefaseerd als een deel van de financiën in het beginsel ontbreekt.

2. Management buy-out (MBO)

Bij een management buy-out wordt het bedrijf (of een gedeelte) overgenomen door het huidige management of door een medewerker van het bedrijf. Dus door een partij die al bekend is met het bedrijf en dat biedt natuurlijk een voordeel. Maar een risico is, net als bij een management buy-in, dat een goede manager niet altijd goede ondernemer is. Een ander risico is dat wanneer de verkoop toch niet door kan gaan dat voor een negatieve sfeer zorgt, terwijl je toch met elkaar door moet.

3. Strategische bedrijfsovername

Een strategische bedrijfsovername wordt doorgaans door een extern bedrijf gedaan, met als doel om bijvoorbeeld de marktpositie van het kopende bedrijf te verbeteren. Hier zijn vaak een betere terugverdientijd en synergie voordelen te behalen, dan bij mogelijkheid 1 en 2. Hierdoor wordt er ook vaak beter betaald voor een bedrijf.

4. Financiële bedrijfsovername

Bij een financiële bedrijfsovername wordt er meestal een gedeelte van het bedrijf, of aandelen, aan een investeerder of investeringsmaatschappij verkocht. Vaak is het hierbij zo dat de ondernemer en de investeerder een aantal jaren samen blijven werken in het bedrijf om verdere groei te realiseren.

Waar moet je op letten bij een bedrijfsovername?

Een bedrijf neem je niet zomaar even over. Tenminste, niet als je er succesvoller uit wilt komen. Het is een heel proces dat bestaat uit verschillende fasen.

De voorbereiding bij een bedrijfsovername

In de voorbereidende fase bepaal je welk bedrijf je wilt overnemen. Hierbij stel je een uitgebreid zoekprofiel op met daarin:

  • type bedrijf
  • branche
  • omvang
  • locatie

Staar je niet blind op het zogenaamde ideale bedrijf, want dat bestaat niet. Bekijk liever welk bedrijf in de buurt komt en hoe je er sturing aan kunt geven om de gewenste richting op te gaan.

onderhandeling bedrijfsovername

Als je een bedrijf hebt gevonden dat je wilt overnemen, ga dan eerst kennismaken. Samen bekijk je of er een basis is om met elkaar verder te gaan in de overname. Als dat zo is dan gaan jullie in de volgende fase van het overnameproces informatie uitwisselen. Je krijgt de beschikking over een informatie- of verkoopdocument met daarin belangrijke cijfers en feiten van het bedrijf. Vaak is het zo dat je eerst een geheimhoudingsovereenkomst moet ondertekenen, om de vertrouwelijkheid van de informatie over en weer te verklaren.

Op basis van alle verkregen informatie bepaal je of de overname écht interessant is. Bekijk daarbij zowel de cijfers als alle overige informatie die je hebt gekregen van het bedrijf zelf en tijdens de voorbereiding. Blijft het interessant om de overname door te zetten dan volgt een zogenaamde ‘Letter of Intent’ (intentieverklaring). Hierin staat een voorlopig akkoord en noteer je de hoofdlijnen van de overname. Vaak staat daarin ook het (voorlopige) bod. En vergeet niet een voorbehoudsclausule in te bouwen voor financiering en eventueel de uitkomst van het onderzoek naar de cijfers.

onderzoek bedrijfsovername

Na de onderhandelfase volgt een ‘due diligence’. In dit geval betekent dat een uitgebreid boekenonderzoek om te zien of alle informatie klopt. De koper heeft namelijk een onderzoekplicht. En soms zorgt de uitkomst voor een aanpassing van het bod of voor de opname van aanvullende garanties en dergelijke. Daarnaast vul je de financiering voor de overname in. Meestal worden hier meerdere partijen in betrokken: eigen middelen, maar ook de bank, investeerders en ga zo maar door.

De afronding en bedrijfsovername

Zijn de aankopende en de verkopende partij tot een definitief akkoord gekomen, dan gaat de laatste fase in. In deze fase wordt een en ander afgerond en gaat de overname van het bedrijf daadwerkelijk starten. Er wordt een definitieve verkoopovereenkomst opgesteld door een notaris, met daarin alle belangrijke feiten zoals de koopsom, voorwaarden en garanties. Alle afspraken die de aankopende met de verkopende partij heeft gemaakt worden hierin genoteerd. Een eventuele aandelenoverdracht wordt gefaciliteerd en de koopsom wordt overgemaakt naar een derdengeldrekening bij de notaris. Na ontvangst van de koopsom kan alles getekend worden en is de overname een feit.

Meer weten?
Wil jij ook meer weten over bedrijfsoverdracht als koper of verkoper? Of meer weten an een overname adviseur? Neem dan gerust eens contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Met onze landelijke dekking is er altijd wel een expert in de buurt. Zoek hier een vestiging bij jou in de buurt.Over de auteur:

Bart Lemmen is zeer ervaren in bedrijfsovernames. Heb je interesse in wat hij voor jou kan betekenen en wil je een vrijblijvend gesprek? Neem dan contact met hem op via www.cmenp.nl/partner/Bart-Lemmen. Hij zet graag zijn ervaring hiermee in om samen dit proces te doorlopen!

Andere blogs

Lees meer interessante artikelen uit onze kennisbank.

cash and debt free bedrijfsovername

Menu