Vraag jij je af: wat is een consultant nou precies? En zit er een verschil tussen een expert, een adviseur en een consultant? Daar weten wij bij CM&P alles van! In dit blog nemen we je mee in de wereld van consultancy: wat is het, wat doen consultants en misschien ook wel interessant: hoe word je een consultant?
Consultant betekenis
Een consultant wordt ook wel een adviseur genoemd. Het is een persoon die professioneel en deskundig advies geeft over een specifiek onderwerp. Consultants werken meestal voor bedrijven, maar je hebt ook consultants die voor particulieren werken. Het is goed om te weten dat de term niet juridisch beschermd is. Iedereen kan zichzelf dus consultant noemen, zonder dat daar een toelatingsexamen of diploma voor nodig is.
In de praktijk zien we dat het vak heel uniek is. Het is heel anders ingericht dan andere soorten beroepen. Een adviseur is namelijk altijd een extern persoon waarvan toch specifieke en hoogwaardige kennis en advies wordt verwacht. Dat is vaak een lastige combinatie, waar je goed in wordt door veel ervaring op te doen.
Consultants worden meestal ingehuurd vanwege hun specifieke kennis. Bij CM&P werken bedrijfsadviseurs. Onze partners hebben allemaal veel ervaring met ondernemen en zijn dus ervaringsdeskundigen. Zij kunnen advies geven op het gebied van management maar zijn ook thuis in andere bedrijfskundige vraagstukken.
Wat doet een consultant?
Wat doet je als consultant eigenlijk? Het werk van een adviseur bestaat vaak uit het analyseren van de huidige situatie om daarna met een praktisch advies te komen. Vaak zijn consultants daarna ook nog actief bij het implementeren van hun eigen advies, om er zeker van te zijn dat problemen echt worden opgelost.
Een goede consultant zorgt ervoor dat het bedrijf waar hij of zij voor werkt, beter functioneert. Dat is natuurlijk nogal breed, dus we hebben een paar voorbeelden op een rijtje gezet. Een consultant doet bijvoorbeeld:
- Adviesprojecten
Het is natuurlijk een open deur, maar het is wel een van de belangrijkste taken. Bedrijven zitten vaak met grote vraagstukken die zij zelf niet kunnen beantwoorden door een gebrek aan expertise. Een consultant is een extern persoon die daardoor geen last heeft van interne politiek en dus makkelijker tot een antwoord kan komen. - Het stroomlijnen van bedrijfsprocessen
Elk bedrijf heeft bepaalde processen die misschien wel soepeler kunnen verlopen. Door te kijken naar mogelijke verbeteringen kan een adviseur helpen met het stroomlijnen van bepaalde processen. - Het implementeren van nieuwe processen.
Zoals we al eerder aangaven, helpen adviseurs vaak niet alleen door advies te geven, maar ook door hun eigen advies realiteit te maken. Zulke implementatieprocessen kunnen veel tijd in beslag nemen, maar helpen een bedrijf wel vooruit.
Consultants worden ook vaak ingehuurd als een bedrijf in een reorganisatie of overname zit. Dit is vaak een uitstekend moment om advies in te winnen van iemand die verder niet betrokken is bij het bedrijf.
Er komt ook ooit een moment dat het verkopen van je bedrijf de beste keuze is. Dat is een keuze die je natuurlijk niet zomaar maakt. Ook in dit geval kan een adviseur je helpen. Alvast wat ideeën opdoen? CM&P heeft ook een lijst met tips gemaakt voor mensen die hun bedrijf willen verkopen.
Wil jij consultant worden?
Denk je aan consultancy? Dan heb je waarschijnlijk een heleboel vragen: over je inkomen, vereiste opleidingen of hoe aan de slag kunt? Dan leggen we je hier verder uit.
Wat verdien je als consultant? Het salaris van een consultant is moeilijk van tevoren vast te stellen, omdat het loon afhankelijk is van het je ervaring en de soort opdracht die je doet. Zoals in veel beroepen de salarisschaal varieert erg.
Je hoeft geen specifiek diploma te halen om consultant te worden, maar dat betekent niet dat er geen goede voorbereiding nodig is. Welke studie is voor een consultant interessant? Er zijn verschillende studies die je goed voorbereiden op advieswerk, zoals:
- Bedrijfseconomie
- Commerciële economie
- International Business
Voor een goede consultant is een opleiding vooral een handige basis waar je op kunt leunen. Je moet niet verwachten dat iedereen meteen na het afstuderen een succesvol adviseur is. In dit vakgebied is ervaring het allerbelangrijkst.
Hoe word ik consultant?
Er zijn grofweg twee manieren waarop je consultant kunt worden:
- Zelfstandig ondernemen
- In loondienst werken bij een adviesbureau
We weten er nog één: Zelfstandig ondernemen bij CM&P
Als zelfstandige consultant heb je alle vrijheid om je eigen bedrijf in te richten zoals jij dat graag ziet, maar je mist de eerste paar jaren wel vaak het imago van een betrouwbare en ervaren adviseur. Daar moet je hard aan werken, vooral omdat ervaring zo belangrijk is als consultant.
Als je voor een adviesbureau gaat werken, kun je vaak leunen op de ervaring en naam van dat bedrijf. Je hebt dan geen omkijken naar het creëren van een aantrekkelijke “brand” (mits het adviesbureau daadwerkelijk een betrouwbaar merk heeft). Het nadeel daarvan is dan weer dat je niet alles zelf kunt bepalen, omdat in een groter bedrijf al veel vaststaat, bijvoorbeeld qua methoden of werkwijzen.
Gelukkig is er dus nog een derde mogelijkheid: sluit je als zelfstandig ondernemer aan bij de partners van CM&P. Wij zorgen voor de naamsbekendheid en de goede reputatie en jij zorgt voor de kennis. Je bent bij ons een zelfstandige ondernemer en hebt toegang tot een geweldig netwerk aan partners: je verliest dus geen vrijheid.
CM&P is op zoek naar nieuwe consultants
Bij Claassen, Moolenbeek & Partners zijn we altijd op zoek naar nieuwe consultants. Wij willen ondernemers helpen om succesvoller te worden in het ondernemen. Hoe meer consultants wij hebben waar ondernemers van kunnen leren, hoe beter dat lukt. Bij ons ga je ondernemers helpen op drie gebieden:
- Bedrijfsstrategieën
Je helpt ondernemers met het op papier zetten van hun doelen, maar ook met hun missie en visie. Wij zien een bedrijfsstrategie als de basis van succes. - Bedrijfsfinanciering
Veel mooie bedrijfsplannen kosten geld. Jij helpt als consultant ondernemers bijvoorbeeld met het opzetten van een plan voor bedrijfsfinanciering. - Bedrijfsovernames
Iedere bedrijfsovername is uniek en ondernemers hebben daar vaak hulp bij nodig. Dit proces vereist namelijk een goede voorbereiding en een tweede paar ogen die weten hoe het gaat, kan vaak geen kwaad.
Als consultant bij CM&P sta je er niet alleen voor. Het samenwerkingsverband zorgt niet alleen voor collega’s die allemaal hetzelfde doen, maar ook voor uitgebreide ervaring met verschillende succesvolle methodes.
Vacature consultant bij CM&P
Lijkt het je wat om je bij ons aan te sluiten als zelfstandig consultant? Neem dan contact op of solliciteer hier direct.