In ons blog van begin juli gaven wij al aan dat crowdfunding nog steeds aan populariteit wint. De groei in 2022 was enorm: een stijging van maar liefst 48% ten opzichte van 2021. En het gaat al lang niet meer om louter zakelijke crowdfundingcampagnes.
Toename crowdfundingcampagnes particulieren
Traditioneel gezien zijn het veelal startende bedrijven die investeerders zoeken via crowdfunding. Of bedrijven die door een nieuw en innovatief idee een (extra) financiële impuls nodig hebben om dat idee ook daadwerkelijk te kunnen realiseren. Zij lenen ‘via de crowd’ geld met als tegenprestatie terugbetaling van het bedrag inclusief rente.
Daarnaast is echter te zien dat het aandeel van particulieren, ofwel consumenten, ook sterk gegroeid is in het totale bedrag dat wordt opgehaald via crowdfunding. Cijfers van Crowdfundingcijfers.nl laten namelijk zien dat in 2022 bijna 40% van alle crowdfundingcampagnes bestond uit consumentenleningen. Het gaat hierbij om een totaalbedrag van 72 miljoen euro in 2022 tegenover ruim 30 miljoen euro in 2021. Ook consumenten lopen bijvoorbeeld tegen strengere regels aan bij de bank en dat maakt crowdfunding aantrekkelijker.
Nieuwe Europese wetgeving voor zakelijke crowdfundingplatforms
Groei van de Nederlandse krediet- en kapitaalmarkt is een belangrijk kenteken voor economische groei in ons land. Met het beleid gericht op één Europa, middels de Europese Unie, geldt datzelfde natuurlijk ook op Europees gebied. Naast de nationale crowdfundingplatforms, zijn er tegenwoordig ook genoeg internationale platforms te vinden. Om de regels voor alle bedrijven en investeerders binnen de EU duidelijker te maken, is eind 2021 de ‘Verordening betreffende Europese aanbieders van crowdfundingdiensten voor ondernemingen’ in werking getreden.
Crowdfunding dienstverleners die gebruikmaken van een online platform en zakelijke leningen behartigen, dienen over een vergunning te beschikken. De eisen die gesteld worden voor het verkrijgen van die vergunning gaan onder andere over de deskundigheid en betrouwbaarheid van beleidsbepalers en bescherming van (niet-ervaren) beleggers. Met deze vergunning mogen zij in alle Europese lidstaten actief zijn. Crowdfundingplatforms kunnen hiermee makkelijker de gehele EU bedienen en dat brengt ook een Europese kapitaalmarkt weer een stap dichterbij.
Wat is er nieuw?
We lichten hier een aantal belangrijke nieuwe regels uit:
Het maximumbedrag dat een Nederlandse ondernemer via crowdfunding aan een zakelijke lening mag ophalen is verhoogd van 2,5 miljoen euro naar 5 miljoen euro. Dat biedt voor ondernemers duidelijk meer mogelijkheden, samen met het feit dat nu ook investeerders uit het buitenland makkelijker een duit in het zakje kunnen doen.
De risico’s voor investeerders worden met de nieuwe wetgeving tevens beter beschermd. Er worden meer eisen gesteld aan bijvoorbeeld de IT van die platforms. Ook worden zij verplicht een buffer aan te houden van 25.000 euro of een kwart van de kosten van het voorgaande boekjaar.
Crowdfundingplatforms mogen de geldstroom van investeerders ook niet meer zelf beheren. Voortaan moet hier een officiële betalingsinstelling mee belast zijn. Dat verkleint dan ook weer het risico op witwaspraktijken.
Ook moeten crowdfunding dienstverleners investeerders beter informeren over de risico’s die beleggen via crowdfunding met zich meebrengt. Investeerders moeten het ‘key investment information sheet investeringsinformatie’ (KIIS) aangeboden krijgen, opgesteld vanuit het platform zelf ofwel door degene die het crowfdungingproject gestart is.
Voor een totaaloverzicht van de nieuwe wetgeving en alle thans geldende regels bij crowdfunding kun je terecht op de website van het AFM.
Speel jij als ondernemer met het idee om via crowdfunding financiering op te halen voor een zakelijk doel? Neem dan vooral eens vrijblijvend contact op! Samen kunnen we alle eventuele haken en ogen tackelen en een gedegen financieringsplan opstellen en zo jouw crowdfundingcampagne tot een succes maken.
Over de auteur
drs. ing. Bart Lemmen RAB
Bart Lemmen is ervaren in het samenbrengen van mensen binnen een onderneming. Heb je interesse in wat hij voor jou kan betekenen en wil je een vrijblijvend gesprek? Neem dan contact met hem op via 06-31045337 of mail.