ESG en personeel

Tekort aan personeel is een veelgehoorde klacht van ondernemingen in uiteenlopende sectoren. Er is nu eenmaal een grotere vraag naar geschoold personeel dan dat er beschikbaar is. Dat knelt ook bij het werken aan ESG-vraagstukken (Environmental, Social en Governance), zoals het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen.

Toch zien wij ook bedrijven die nauwelijks moeite hebben met het aantrekken van personeel, sterker nog, waar het personeel zichzelf aanmeldt. Dat zijn over het algemeen bedrijven waar een combinatie van positieve factoren samen komt, waar duurzaamheid een belangrijke rol speelt naast zaken als innovatie, persoonlijke ontwikkeling en een aansprekende bedrijfscultuur. Kortom, uitdagend werk voor een betere wereld in een prettige en veilige werkomgeving. Wat kun je daar nu mee als je bedrijf?

Een actief ESG-beleid kan bijdragen aan het motiveren om personeel te bewegen bij je onderneming te komen werken en daar te blijven. Uiteraard speelt HR een belangrijke rol bij het aannemen en behouden van medewerkers, én bij het meenemen van bestaande medewerkers in het proces.

We zetten een aantal zaken die de aantrekkelijkheid van het bedrijf voor nieuw personeel vergroten, op een rijtje:

  • Neem ethiek en duurzaamheid op in de missie en de waarden van de onderneming;
  • ESG-beleid moet actief uitgedragen en bewaakt worden door de leiding van het bedrijf. Goed voorbeeld doet goed volgen;
  • Ga na op welke manier de onderneming kan bijdragen aan de Sustainable Development Goals van de VN.

De VN heeft 17 SDG’s geformuleerd die breed navolging krijgen: https://sdgs.un.org/goals. Selecteer de belangrijkste voor uw bedrijf en maak de doelen concreet in het businessplan. Hiermee wordt direct de maatschappelijke impact zichtbaar voor uw medewerkers.

Innovatie en technologie

Het maken van maatschappelijke impact impliceert vaak al dat je onderneming innovatief zal zijn om de doelen te behalen. Veel medewerkers zullen het een uitdaging vinden om het optimale te halen uit het duurzaam toepassen van nieuwe technologie en zo bij te dragen aan innovatie. Vaak is daar veel kennis voor nodig, zoals bij het vervangen van vervuilende grondstoffen of een kritiek materiaal. En hoe worden die nieuwe grondstoffen dan ingepast in jouw bedrijf? Tegelijkertijd hoeft innovatie gericht op duurzaamheid niet iets groots te zijn. Hoe waardevol zou het zijn als de kennis voor bijvoorbeeld het efficiëntere gebruik van energie, het hergebruiken van grondstoffen of isolatie in het eigen bedrijf kan worden ontwikkeld?

Dichter bij het traditionele HR-beleid staan de zaken die te maken hebben met de individuele medewerker en de organisatie. Iedereen wil graag met plezier naar het werk gaan en prettig samenwerken met collega’s en relaties. Ook hier zien we ontwikkelingen die vallen binnen ESG-beleid, waaronder in arbeidsvoorwaarden:

  • Stimuleren van duurzaam vervoer: fiets van de zaak, elektrificatie van het wagenpark of het reizen met OV;
  • De mix tussen thuis werken of op kantoor;
  • Het faciliteren van een goede balans tussen werk en privé.

Maar ook een actief beleid hebben dat gericht is op persoonlijke en professionele ontwikkeling én letten op inclusiviteit en diversiteit is een onderdeel van ESG.

CSRD alleen voor grote bedrijven?

De CSRD-rapportage omvat naast eigen personeel ook medewerkers in de keten. Ben je een belangrijk bedrijf in de keten van een groter bedrijf? De heel grote bedrijven moeten vanwege het in werking treden van de CSRD-richtlijn over 2024 al gaan rapporteren welke inspanningen worden geleverd op het gebied van ESG. In 2025 gevolgd door duizenden andere bedrijven in Nederland. Wees dan voorbereid op een gesprek over het gevoerde personeelsbeleid binnen jouw bedrijf en de voorwaarden die goed ESG-beleid daaraan stelt.

Partners in ESG

Claassen Moolenbeek & Partners wil ondernemingen helpen succesvoller te worden door als extern adviseur van een afstand mee te kijken naar je bedrijf en te adviseren over de implementatie van ESG-beleid. Wil je succesvoller worden op het gebied van ESG, neem dan contact op met Marlon van der Haven (06 2111 0396) en Wim Satter (06 2333 3546).

 

Benieuwd naar duurzaam financieren omtrent ESG? Lees dan Blog #2; duurzaam financieren

Over de auteur(s)

Wim Satter

Wim Satter is sinds 2019 partner bij CM&P. Wim begeleidt MBK-ondernemers met het oplossen van concrete vraagstukken zonder daarbij het complete plaatje uit het oog te verliezen. Meer weten wat Wim voor jou en je onderneming kan betekenen? Neem gerust contact met hem op voor een vrijblijvend gesprek.

Via mail of 06 – 23 33 35 46

Andere blogs

Lees meer interessante artikelen uit onze kennisbank.

cash and debt free bedrijfsovername

Menu