Wat is mijn bedrijf waard?

Je overweegt je bedrijf te verkopen. Maar hoe zorg je ervoor dat je de juiste prijs krijgt? De waardebepaling van je onderneming is een belangrijke stap in het verkoopproces. Een stap die gespecialiseerde kennis vereist. Gelukkig hoef je die kennis niet zelf in huis te hebben. In de afgelopen decennia hebben we talloze ondernemers geholpen om de waarde van hun onderneming vast te stellen én te optimaliseren. Hoe we dat doen? In deze blog geven we je vast een inkijkje.

Bedrijfswaardering voor succesvolle overnames

Omdat iedere onderneming verschillend is, is het proces van waarderen nooit hetzelfde. Dit komt doordat iedere onderneming te maken heeft met specifieke interne en externe factoren die de waarde beïnvloeden. Toch zijn er enkele belangrijke onderdelen die vrijwel altijd terugkomen.

  1. Due Diligence onderzoek
    Het proces van bedrijfswaardering begint meestal met een analyse van alle aspecten van je bedrijf: het due diligence onderzoek. Daarbij nemen we financiële overzichten, juridische kwesties, technische ontwikkelingen en operationele processen onder de loep. Dit onderzoek geeft inzicht in de factoren die de verkoopwaarde van je onderneming kunnen beïnvloeden.

  2. Analyse van financiële gegevens
    Deze stap omvat een grondige analyse van de inkomsten, kosten, winstgevendheid, geldstromen en balansposten. Deze gegevens gebruiken we om toekomstige geldstromen te voorspellen en de waarde van het bedrijf te bepalen.

  3. Risicobeoordeling
    Naast financiële gegevens kijken we ook naar andere aspecten die de waarde van je onderneming kunnen beïnvloeden, zoals juridische aspecten, marktveranderingen, concurrentie en operationele risico’s.

  4. Het vaststellen van de waarde
    Er zijn verschillende methoden om de waarde van je bedrijf vast te stellen. De meest gebruikte zijn de Discounted Cashflow-methode, de EITDA-multiple methode en de intrinsieke waarde methode. Zeker bij de wat grotere MKB-bedrijven werken wij bij voorkeur met de Discounted Cashflow-methode (DCF). Deze diepgaande methode biedt onder meer een grondige analyse van de exploitatie- en balansprognose. Daarbij worden de verwachte toekomstige geldstromen verdisconteerd in de huidige waarde.

  5. Rapportage en advies
    De laatste stap in de waardebepaling is het rapporteren van de uitkomsten. Idealiter is de opbrengst voldoende om je persoonlijke wensen te realiseren. Maar wat als de actuele bedrijfswaarde lager is dan gehoopt of verwacht? Dan rijst opnieuw de vraag of dit het goede moment is om je onderneming te verkopen. Je adviseur helpt je om die vraag te beantwoorden. 

Conclusie

De waardebepaling van je onderneming is een belangrijke stap in het verkoopproces. Een stap die gespecialiseerde kennis vereist. De prijs die je als ondernemer voor je bedrijf krijgt, is sterk afhankelijk van hoe zorgvuldig je deze stap doorloopt. Voor een goede, realistische waardebepaling loont het om een overnamespecialist in te schakelen. Deze expert is je vertrouwde partner in het hele waarderingsproces, van het eerste due diligence onderzoek tot het kiezen van de juiste waarderingsmethode en de uiteindelijke vaststelling en rapportage.

Claassen, Moolenbeek en Partners hanteert daarbij een bewezen succesvolle, persoonlijke aanpak en heeft ruim 40 jaar ervaring met bedrijfsovernames. Hierdoor ervaren ondernemers ons niet alleen als overnamespecialist, maar ook als hun vertrouwenspartner in alle fasen van het verkoopproces. Dat geeft rust en zekerheid.

Foto van Over Claassen, Moolenbeek & Partners

Over Claassen, Moolenbeek & Partners

Claassen, Moolenbeek & Partners (CM&P) is een bedrijfskundig en financieel advieskantoor dat de Nederlandse mkb-ondernemer begeleidt bij strategieformulering en implementatie, het bepalen en regelen van de financieringsbehoefte of bedrijfsoverdracht.

Onze organisatie bestaat uit ±50 partners met ieder hun eigen expertise op het gebied van bedrijfskundig en financieel advies. Sinds de oprichting in 1983 is ons partnernetwerk steeds groter en deskundiger geworden en hebben we inmiddels 30 kantoren door heel Nederland.

Of je nu te maken hebt met complexe vraagstukken omtrent bedrijfsovername, strategische keuzes of het verkrijgen van de juiste financiering, er staat altijd een ervaren partner in jouw nabije omgeving klaar om je te begeleiden naar een succesvol eindresultaat. Bekijk onze partnerpagina en kom in contact met de partner die het beste bij jouw vraagstuk past.

Bekijk onze partners
Andere blogs

Lees meer interessante artikelen uit onze kennisbank.

cash and debt free bedrijfsovername

Menu