Hogere verkoopwaarde door juridische en fiscale ingrepen

Olaf de Vries, DGA van een bouwbedrijf met 150 medewerkers, speelde met de gedachte om zijn onderneming te verkopen. Er was ook belangstelling in de markt. Toen Pieter bij ons aanklopte, had hij al een aantal verkennende gesprekken met potentiële kopers gehad. Maar de toegekende waarde viel tegen. ‘Het lijkt wel of ze voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, ik weet zeker dat mijn bedrijf veel meer waard is,’ zei hij tijdens onze kennismaking.

Knelpuntenanalyse

In de afgelopen veertig jaar hebben we talloze ondernemers geholpen om de waarde van hun bedrijf te verzilveren. We weten daarom precies aan welke knoppen je kunt draaien om een onderneming verkoopklaar te maken. Bij Pieter ontdekten we knelpunten in de juridische en fiscale structuur die de verkoopwaarde negatief beïnvloedden.

Reorganisatie van de holdingstructuur

Het bedrijf was opgebouwd uit meerdere dochterondernemingen, maar die waren niet efficiënt onder een holdingstructuur georganiseerd. De inkomsten van de dochterondernemingen werden direct belast op het hoogste tarief, zonder gebruik te maken van mogelijke fiscale voordelen. Dit maakte de fiscale last onnodig zwaar en minder aantrekkelijk voor potentiële kopers.

We stelden daarom voor om een nieuwe holdingstructuur te creëren. In de nieuwe structuur zijn de verschillende bedrijfsonderdelen beter gescheiden, zodat ze via de holding konden profiteren van fiscale consolidatie. Dit betekent dat verliezen en winsten binnen de groep beter kunnen worden verrekend, wat de belastingdruk aanzienlijk verlaagt. Deze herstructurering maakte Pieters bedrijf aantrekkelijker voor investeerders. Niet alleen vanwege de verlaagde belastingdruk, maar ook omdat de nieuwe overzichtelijke structuur minder risicovol wordt geacht.

Aanpassing van de aandelenstructuur

Een tweede knelpunt betrof de aandelenstructuur van het bedrijf. Pieter had zelf het merendeel van de aandelen in handen, terwijl een kleine groep aandeelhouders – waaronder enkele vroegere investeerders – de rest bezat. De desbetreffende contracten bevatten complexe voorwaarden die een potentiële koper zouden kunnen afschrikken. Deze voorwaarden maakten de overname ingewikkelder en gaven minder flexibiliteit voor toekomstige groei.

Daarom adviseerden we om de aandelenstructuur te vereenvoudigen door enkele aandeelhouders uit te kopen en de voorwaarden te heronderhandelen. Hierdoor werd de eigendomsstructuur duidelijker en transparanter. De nieuwe opzet bood kopers meer zekerheid en flexibiliteit, wat de waarde van het bedrijf verder verhoogde.

Conclusie

Dankzij onze grondige knelpuntenanalyse steeg de verkoopwaarde van Pieters bedrijf aanzienlijk. Pieter stond open voor advies en de fiscale en juridische ingrepen maakten zijn onderneming aantrekkelijker voor potentiële kopers. Hierdoor kon Pieter een waarde verzilveren die zijn verwachtingen overtrof. Wat begon als een teleurstelling, werd uiteindelijk een groot succes.

Andere blogs

Lees meer interessante artikelen uit onze kennisbank.

cash and debt free bedrijfsovername

Menu