Financiële kickstart voor de kinderen

‘Zonder mijn vader was dit nooit gelukt’

Siem is vindingrijk en succesvol. Vanuit een gehuurde garage startte hij zijn eerste webshop. Hij verkocht het bedrijf met winst, die hij in een nieuwe onderneming investeerde. Zo volgde het ene succes het andere op. Nu, tien jaar later, staat Siem aan het hoofd van een middelgrote internetwinkel. ‘Zonder mijn vader was dit nooit gelukt’, zegt hij. ‘Toen ik 23 was, kreeg ik geld om een eigen huis te kopen. In de garage begon ik mijn eerste webshop. Dat gaf me de kickstart waar ik hem tot de dag van vandaag dankbaar voor ben.’

Lastige afweging

Niet alleen Siems bedrijf, maar ook zijn gezin breidde uit. Inmiddels heeft hij twee jonge kinderen, die hij later eenzelfde vliegende start wil geven, door ze ook op termijn te helpen bij de financiering van hun eerste woning. Hierdoor is Siem, tegen zijn natuur in, voorzichtig bij het investeren in een nieuwe start-up. Hij ziet de potentie en weet dat hij niet de enige geïnteresseerde is. Voorheen zou hij geen seconde twijfelen en direct zijn bedrijf in de verkoop zetten om de benodigde middelen vrij te maken. Maar nu is hij verantwoordelijk voor twee jonge kinderen. Een lastige afweging. Voordat hij ‘ja’ zegt tegen deze kans, wil hij zeker weten dat de financiële zekerheid voor zijn gezin hierdoor niet in gevaar komt. Inclusief de aanschaf van een eigen woning voor ieder kind.

Tegenvallende bedrijfswaarde

Siem neemt contact met ons op om hier duidelijkheid over te krijgen. We begrijpen zijn dilemma en voeren met spoed een waardebepaling uit. De uitkomst valt hem tegen. Dat komt onder meer door de specifieke niche waarin Siems webwinkel opereert. Daarnaast moet hij rekening houden met fiscale aspecten, zoals de aanmerkelijkbelangheffing omdat hij geen holding boven de werkmaatschappij heeft staan. Hierdoor valt de netto te besteden opbrengst lager uit dan verwacht.

Alternatieve oplossingen

De conclusie is helder: de verwachte verkoopopbrengst is te laag om zowel zijn zakelijke als zijn persoonlijke financiële ambities te realiseren. Maar er zijn alternatieven! We leggen Siem de volgende opties voor:

Externe financiering voor de start-up

In plaats van de volledige opbrengst van de bedrijfsverkoop in zijn nieuwe start-up te investeren, kan Siem voor gedeeltelijke externe financiering kiezen. Dit kan via durfkapitaal of een strategische investeerder, waardoor hij zelf minder eigen middelen hoeft in te brengen en toch kan profiteren van de groeipotentie van de start-up.

Deelverkoop van het bedrijf 

In combinatie met het bovenstaande is een extra optie om slechts een deel van het bedrijf te verkopen. Dit stelt Siem in staat om een deel van de waarde te verzilveren, terwijl hij nog steeds een inkomen kan genereren uit de resterende aandelen. Dit geeft hem de ruimte om zijn investeringsplan beter af te stemmen op de financiële doelen voor zijn gezin.

Levensverzekering of vermogensbeheer

Als aanvullende optie stelt de adviseur voor om een deel van de verkoopopbrengst in een pensioenvoorziening te investeren. Dat zou Siem de zekerheid geven van stabiele inkomsten voor de toekomst terwijl het vermogen groeit.

Met vertrouwen de verkoop doorzetten

Siem heeft in relatief korte tijd duidelijkheid gekregen over de te verwachten verkoopopbrengst en de alternatieven om zijn zakelijke en zijn persoonlijke ambities te realiseren. Dat gaf hem het vertrouwen om de verkoop van zijn bedrijf door te zetten.

De opbrengst investeert hij gedeeltelijk in zijn nieuwe start-up, terwijl hij voor externe financiering zorgt om het risicoprofiel van de start-up te verlagen. Daarnaast stapt hij af van de gedachte om zijn kinderen te zijner tijd een huis te schenken. In plaats daarvan wil hij hen te zijner tijd via een lening ondersteunen bij de aanschaf van een eigen woning. Vooral bij Siems vrouw Mieke valt dit idee in goede aarde. Een huis van je ouders krijgen, past niet in haar beeld van een goede opvoeding. Zij vindt het belangrijk dat haar kinderen de waarde van geld leren kennen en dat ze trots kunnen zijn op wat ze zelf hebben bereikt.

Foto van Over Claassen, Moolenbeek & Partners

Over Claassen, Moolenbeek & Partners

Claassen, Moolenbeek & Partners (CM&P) is een bedrijfskundig advieskantoor dat de Nederlandse mkb-ondernemer begeleidt bij strategieformulering en implementatie, bedrijfsovername (aan & verkoop) en/of het bepalen en regelen van de financieringsbehoefte.

Onze organisatie bestaat uit ±50 partners met ieder hun eigen expertise op het gebied op de genoemde diensten. Sinds de oprichting in 1983 is ons partnernetwerk steeds groter en deskundiger geworden. We werken landelijk vanuit 9 regio’s in Nederland en hebben in alle regio’s één of meerdere kantoren.
Of je nu te maken hebt met complexe vraagstukken omtrent bedrijfsovername, strategische keuzes of het verkrijgen van de juiste financiering, er staat altijd een ervaren partner in jouw nabije omgeving klaar om je te begeleiden naar een succesvol eindresultaat. Bekijk onze partnerpagina en kom in contact met de partner die het beste bij jouw vraagstuk past.

Bekijk onze vestigingen
Andere blogs

Lees meer interessante artikelen uit onze kennisbank.

cash and debt free bedrijfsovername

Menu