Bankfinanciering nog altijd het voordeligst

Interview van Investeerders.nl met Robert Claassen.

Dat de wereld van alternatieve financieringsvormen groeit, is ook adviesorganisatie Claassen, Moolenbeek en Partners niet ontgaan. Wij gingen in gesprek met directielid Robert Claassen om te vragen hoe hij hier tegenaan kijkt. Alternatieve financieringsvormen zijn in. Om het gekscherend te zeggen: “Je wilt er liever geen gebruik van maken.”

Claassen, Moolenbeek en Partners biedt al vijfendertig jaar strategisch advies rond de financiering voor elke fase van de onderneming. Dat is vrij breed en dus werkt het zowel met financieringen via de bank als alternatieve financieringsvormen, maar ook de interne geldstromen worden onder de loep genomen.

Hij ziet ook zeker de voordelen. “Het is dus een mogelijkheid als je even wat tegenslagen hebt gehad en een banklening er niet in zit.”

‘Elke financiering moet wel kunnen worden afgelost’

Dat blijkt ook als we in gesprek gaan met Robert Claassen, een van de directieleden van de organisatie. Als we hem vragen naar wat de organisatie nu precies kan betekenen voor ondernemers legt hij uit dat hij graag helpt met het traject naar een passende financiering, maar dat hij er ook voor wil zorgen dat deze weer kan worden afgelost.

Op korte termijn betekent dit vaak het dichten van wat financiële gaten en daar is vreemd vermogen voor nodig. Zaken als een snelle online lening, factoring, of leasing kunnen dan allemaal helpen. Ook staat Robert zeker niet negatief tegenover crowdfunding. Wel vindt hij het belangrijk dat er gekeken wordt waarom men in zo’n geval daarvoor kiest en niet voor een lening bij de bank.

Robert erkent dat de bank in de loop der jaren selectiever is geworden. Maar volgens hem is dat ook logisch, gezien de verschillen in tarieven. En als de bank van mening is dat de bedrijfscijfers onvoldoende zijn voor krediet, kun je je afvragen of duurder geld wel zo’n goed idee is, geeft Robert aan.

‘Als de bank het niet financiert, is het dan wel een goed idee?’

Als voorbeeld noemt hij de ‘slecht weer’-casussen. “Als je een lening afsluit omdat je onvoldoende geld hebt voor je uitgaven, kun je je afvragen of je die kosten wel moet willen maken. Anders zit je over een paar maanden weer met precies hetzelfde probleem.”

Om die reden wordt verder gekeken dan de bedrijfsfinanciering alleen. Als het nodig is, is Robert zelfs in het desbetreffende bedrijf te vinden. De ondernemer moet het weliswaar doen, maar soms is alleen roepen wat er verkeerd gaat niet genoeg, zo vindt Robert. “Ik heb ook wel eens ontslaggesprekken gehouden in situaties waarin de ondernemer het lastig vond om dit alleen te doen.”

‘Alternatieven vaak op korte termijn een oplossing’

Natuurlijk is kostenreductie lang niet altijd de enige oplossing. Soms moet er tijdelijk geld bij en dan wordt er zeker verder gekeken dan alleen de bank. “Neem de Amerikaanse vorm van factoring. Je hebt dan soms binnen 48 uur het geld op je rekening tegen een paar procent van de vordering. Dat is via de bank onmogelijk en kan op de korte termijn zeker leiden tot een oplossing.”

Hij ziet dus zeker de voordelen. “Naast de snelheid van de financiering heeft dit ook als voordeel dat ze de kredietwaardigheid van je debiteur, en niet zozeer die van jou, controleren. Het is dus ook een mogelijkheid als je even wat tegenslagen hebt gehad en een banklening er niet in zit.”

Maar als je dit structureel doet, dan betaal je continu een percentage en dat is Robert eigenlijk een doorn in het oog. “Je kunt ook kijken of een kortere betalingstermijn en strakker debiteurenbeheer niet hetzelfde resultaat had gehad. Dan bespaar je elke maand een flink bedrag. Op jaarbasis is het duur geld.”

‘Is de financiering nodig, of kan het bedrijf anders worden ingericht?’

Andere financieringsvormen dan de bank kunnen zeker een oplossing zijn, maar zijn volgens Robert dus wel écht een alternatief. De bank of kostenbesparingen gaan voor en hij maakt er pas gebruik van als hij ziet dat het een tijdelijke oplossing gaat zijn.

Dat de bank daarbij alleen kijkt naar de zekerheden, is volgens Robert niet waar. Natuurlijk zijn die belangrijk, maar dat is bij andere financieringen ook het geval, en anders krijg je echt met hoge tarieven te maken. “Laten we eerlijk zijn, nieuwe alternatieve financieringsoplossingen bieden extra mogelijkheden maar zijn stuk voor stuk commerciële bedrijven. Je kunt veel geld besparen als je ze niet nodig hebt.”

‘Bankfinanciering is deels mensenwerk’

Natuurlijk geldt dat ook voor de bank maar dit is wel goedkoper geld, als het totaalplaatje klopt. Daar is het deels nog mensenwerk, dus je hoeft je echt niet blind te staren op alleen de ratio’s. Recent heeft Robert nog een grote overname kunnen financieren via een bankfinanciering. “Na een overname kelderen cijfers als solvabiliteit of rentabiliteit. Maar dat hoeft geen probleem te zijn als de bank ziet dat zowel de koper als verkoper er honderd procent voor gaan.”

“Ga je akkoord met hoofdelijke aansprakelijkheid? Wil de verkoper ook een stukje via een achtergestelde lening financieren en kun jij tijdelijk werken tegen lager salaris? Als de bank ziet dat jij bereid bent om risico’s te lopen, zal een bank sneller bereid zijn om dit ook te doen.”

Lukt dit niet? Dan zijn er volgens Robert gelukkig tegenwoordig veel alternatieven, al zul je je wel moeten afvragen waarom een bank het risico te groot vindt.

Meer weten?

Wil jij meer weten over financiering? Neem dan gerust eens contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Met onze landelijke dekking is er altijd wel een expert in de buurt. Zoek hier een vestiging bij jou in de buurt.

Sinds 2013 maakt Robert Claassen deel uit van het directieteam van de organisatie. Daarbij heeft hij als extra verantwoordelijkheid de commerciële taken. Hij krijgt er energie van om landelijke samenwerkingen aan te gaan die door de partners verder worden opgepakt.

Andere blogs

Lees meer interessante artikelen uit onze kennisbank.

cash and debt free bedrijfsovername

Menu