Succesvolle ondernemers weten precies wat ze willen. Ze worden gedreven door passie, ambitie en een duidelijke visie. Maar een sterke businesscase is nog geen garantie voor resultaat.
Een bedrijf opbouwen vraagt veel tijd, aandacht en investeringen.
Het kan ook anders: een bedrijf overnemen zorgt voor snelle groei.
Dat vraagt wel om de juiste aanpak, want een bedrijf kopen is een complex proces waar vele factoren een rol spelen.
Voordelen bestaand bedrijf overnemen
Een bedrijf overnemen gebeurt om verschillende redenen. Succesvolle bedrijven vergroten zo heel gericht hun marktaandeel. Investeerders zien economische kansen en ambitieuze ondernemers voorkomen dat ze een bedrijf vanaf de grond moeten opbouwen.
Wat de reden ook is, een onderneming overnemen biedt verschillende voordelen:
- Bestaande cashflow. Een bestaand bedrijf heeft zich bewezen als levensvatbaar. Er is al omzet (en dus zijn er klanten), er zijn leveranciers en er is personeel in dienst. Inzicht in de bestaande cashflow zorgt voor duidelijkheid.
- Betere financierbaarheid. De aanwezigheid van een cashflow maakt het voor investeerders makkelijker om risico’s en potentieel rendement in te schatten. Een goede onderbouwing van omzetprognoses blijft natuurlijk wel een must.
- Ervaren werknemers. Bij een startende onderneming moet het wiel opnieuw worden uitgevonden. Een bedrijf overnemen betekent doorgaans ook medewerkers overnemen, en dat scheelt enorm. Zij kennen de werkprocessen al en dat is goed voor de continuïteit.
- Vertrouwde merknaam. Een bestaand bedrijf heeft al een merk opgebouwd, een reputatie, naamsbekendheid en een website. Dat schept vertrouwen en maakt het voor jou makkelijker om nieuwe klanten te werven, personeel aan te trekken en leveranciers aan je te binden.
Bedrijf overnemen: hoe vind je de ideale kandidaat?
Het is als het ware een puzzel: een bedrijf overkopen is een proces waarin alles moet kloppen. Dat begint bij het vinden van een koop-kandidaat.
Online zijn er diverse websites gericht op bedrijfsovername. Die bieden volop mogelijkheden, maar toch is dat slechts een deel van het aanbod. De verkopende partij wil vaak niet dat iedereen weet dat zijn of haar onderneming te koop staat.
Een overnameadviseur kan je helpen met het vinden van dit ‘stille’ aanbod.
Een bedrijf overnemen kan ook via CM&P. Bekijk het aanbod openbare verkoop, of neem contact op voor stille verkoop.
Bedrijf kopen: wat is de waarde?
Als je eenmaal het juiste bedrijf hebt gevonden, dan roept dat al snel allerlei vragen op. Wat is de vraagprijs? Wat is het werkkapitaal van de onderneming? Hoe kan ik de koop financieren?
Hoog tijd voor een waardebepaling. Daardoor krijg je een goed beeld van de verwachte winstgevendheid van de onderneming in de toekomst. Dat is een nuttig vertrekpunt bij onderhandelingen.
Een waardebepaling wordt bij voorkeur uitgevoerd door een onafhankelijk expert. Een overnameadviseur kan je hierbij helpen.
Bedrijf overkopen: hoe zit het met de financiering?
Een zaak overnemen kan niet zonder financiering. Vaak is daarvoor vreemd geld nodig en dus moet je financiers overtuigen in te stappen. Investeerders willen graag weten of jouw onderneming voldoende ruimte heeft om na de bedrijfsovername te groeien, en of die groei ook daadwerkelijk gerealiseerd kan worden.
Een goed onderbouwd financieel plan is dan ook onmisbaar voor bedrijfsovername, want daardoor weet je precies wat je aan financiering nodig hebt én vergroot je de kans op het krijgen van financiering. Vroeger werden overnames voornamelijk door banken gefinancierd, maar tegenwoordig is vaak sprake van een mix aan financieringen.
Lees meer over de financiering van een bedrijfsovername in onze uitgebreide blog daarover.
Hoe een bedrijf overnemen? 10 tips
Een bedrijf overnemen kan een effectieve strategie zijn om je ondernemersdromen te realiseren. Maar pas op: de statistieken laten zien dat 70% van de overnames niet succesvol zijn.
Neem daarom de volgende tips in acht als je kiest voor een bestaand bedrijf overnemen:
- Willen maar niet moeten. Staar je niet blind op een bedrijf overnemen, kijk ook naar alternatieven. Door andere mogelijkheden open te houden sta je sterker in de onderhandelingen.
- Weet wat je wilt. Ga alleen over tot bedrijfsovername als aan al je voorwaarden voldaan wordt. Doe geen concessies waar je eigenlijk niet achter staat.
- Weet waarom je het wilt. Bedenk wat je op lange termijn wilt bereiken. Zie je toegevoegde waarde in de bedrijfsovername? Zie jij jezelf voor de komende jaren 100% gaan voor deze onderneming?
- Zorg voor een goede analyse en een volledig ondernemingsplan. Daardoor dwing je jezelf om je keuze te onderbouwen inclusief inzicht in de terugverdientijd.
- Koop niet omdat er geld over is. Het is jammer als geld op de bank nauwelijks rendeert, maar dat is geen goede reden voor een bedrijf kopen. Bedrijfseconomische argumenten zouden leidend moeten zijn, denk aan synergie, schaalvergroting et cetera.
- Zorg voor een goede overnameadviseur. Een bedrijfsovername is een specialistisch proces dat om bepaalde expertise vraagt. Een goede overnameadviseur is een waardevolle sparringpartner tijdens het proces, die bovendien ook andere adviseurs kan aansturen. Een goede fiscalist, jurist en mogelijk andere adviseurs dragen bij aan een hoge mate van risicobeperking en dus een grotere kans op een succesvolle bedrijfsovername.
- Laat een Due Diligence-onderzoek uitvoeren. Kies voor een boekenonderzoek in de breedste zin van het woord: commercieel, financieel, fiscaal, juridisch, technisch et cetera. Dat brengt geregeld zaken aan het licht die de waarde van het bedrijf beïnvloeden. Een Due Diligence-onderzoek kan prima worden uitgevoerd door de overnameadviseur.
- Manage de bedrijfsovername zorgvuldig. Een bedrijfsovername kan een bron van onrust zijn. Creëer draagvlak bij management en medewerkers, dat komt integratie ten goede en zorgt voor rust op de werkvloer.
- Analyseer de huidige en potentiële waarde. De waarde van een bedrijfsovername gaat verder dan de winstgevendheid van het over te nemen bedrijf. Ook kostenbesparingen, schaalvoordelen en synergie in samenwerking kunnen zorgen voor een hogere productiviteit, meer efficiency en minder overhead. Zorg ervoor dat deze factoren in het aankoopproces voldoende worden onderkend, geanalyseerd en op waarde geschat.
- Meten is weten. Volg de kosten en baten van de bedrijfsovername vanaf het begin en stuur waar nodig bij. Laat een financieel manager een aparte projectadministratie bijhouden en zorg voor een heldere rapportage van kosten en baten. Dit zorgt voor meer kennis bij een bedrijf overnemen in de toekomst.
Bedrijf overnemen?
Wil je meer weten over uitdagingen, randvoorwaarden en slimme strategieën bij een bedrijf overnemen? Neem dan vrijblijvend contact op met CM&P.
Is er sprake van bedrijfsoverdracht binnen de familie? Lees dan verder in ons blogartikel over een familiebedrijf overnemen.
Over de auteurs
Cor Kik
Cor, partner bij Claassen, Moolenbeek & Partners in Arnhem, heeft tientallen jaren ervaring met bedrijfsovernames, met name ook in het buitenland. Hij heeft zich bekwaamd in alle facetten van waardering en onderhandeling bij de aan- of verkoop van een onderneming.
Je kunt hem bereiken op: 06 -19 36 17 86 of via mail.
Tim Klinker MSc RAB
Tim, partner in Noord-Nederland bij CM&P; hij heeft ruim 10 jaar ervaring op het gebied van bedrijfsanalyse, strategische planning en het beoordelen van ondernemersplannen. Hij heeft veel ervaring met ondernemers en ondernemingen die verkeren in een financieel zwaardere periode en hij weet welke zorgen dit met zich meebrengt. Voorheen vanuit het perspectief van de bank, sinds hij partner is bij CM&P nóg meer vanuit het perspectief van de klant.
Je kunt hem bereiken op: 06 – 81 11 72 86 of via mail.