Een onderneming heeft meer waarde dan alleen de boekwaarde op de balans. De werkelijke bedrijfswaardering – oftewel de bedrijfseconomische waarde – kan (en zal vaak) afwijken van wat je op papier ziet staan. Deze verschilwaarde leidt geregeld tot aandachtspunten bij de Belastingdienst. Daarom is het slim om niet alleen te kijken naar de cijfers van gisteren, maar juist naar de kansen en kasstromen van morgen. In deze nieuwe tekst gaan we dieper in op bedrijfswaardering en belasting en lees je hoe een waardebepaling tot stand komt.
Inhoudsopgave
Waarom is een goede bedrijfswaardering belangrijk?
Een nauwkeurige bedrijfswaardering is essentieel om te bepalen wat een bedrijf werkelijk waard is bij bijvoorbeeld een verkoop, overdracht of schenking. De Belastingdienst kan bij een te lage of niet onderbouwde waardebepaling naheffingen opleggen. Deze extra kosten en fiscale risico’s voorkom je door een goede waardebepaling en belastingplanning hand in hand te laten gaan.
Waardebepaling en belasting: wanneer speelt dit een rol?
Het belang van een waardebepaling en belastingaspecten komt vooral naar voren in de volgende situaties:
- Verkoop van de onderneming: Bij een verkoop kan de verkoopprijs hoger liggen dan de boekwaarde, wat leidt tot fiscale winst waarover belasting betaald moet worden.
- Schenking of overdracht: Bij bedrijfsopvolging binnen de familie of schenking van aandelen kijkt de Belastingdienst kritisch naar de reële waarde.
- Bepalen van goodwill en immateriële activa: Niet alle bezittingen staan op de balans. Zaken als vaste klanten, reputatie en bedrijfsnaam zijn vaak wél onderdeel van de bedrijfseconomische waarde.
Methoden voor bedrijfswaardering
Er zijn verschillende manieren om een onderneming te waarderen. Hieronder een greep uit de bekende methoden:
Rentabiliteitswaarde
- Gebaseerd op de (historische) nettowinst van een bedrijf. De meest recente cijfers dienen vaak als uitgangspunt voor toekomstige winstverwachtingen, vanuit de aanname van “going concern”.
- Houd er rekening mee dat winst een fiscaal begrip is dat door belastingregels wordt bepaald. Dit kan afwijken van de daadwerkelijke kasstromen.
Discounted Cashflow (DCF)
- De Belastingdienst ziet de DCF-methode als dé methode voor een transparante en betrouwbare waardebepaling.
- Bij de DCF-methode worden toekomstige kasstromen verdisconteerd naar het heden. Dit geeft een waarde weer die de toekomstige prestaties van het bedrijf weerspiegelt.
Bedrijfswaardering en belasting: rol van de Belastingdienst
De fiscus heeft een eigen Business Valuation Team dat steeds strenger kijkt naar de onderbouwing van waardebepalingen. Met name bij schenking of overdracht verlangt de Belastingdienst een waardering die voldoet aan de DCF-standaarden. Deze kritische houding onderstreept het belang van een goed doordachte waardebepaling en belastingstrategie.
Onderbouwde waardebepaling volgens de DCF-methode
Bij de Discounted Cashflow-methode staan de toekomstige kasstromen en de bijbehorende risico’s centraal. Doorgaans verloopt deze waardebepaling in de volgende stappen:
- Bepalen van de verwachte vrije kasstromen: Hoeveel cash (na kosten, belastingen en investeringen) blijft er jaarlijks over?
- Bepalen van de disconteringsvoet (WACC): Dit is het vereiste rendement, rekening houdend met de risico’s (bijvoorbeeld sector, economische omstandigheden) én de financieringsstructuur.
- Berekenen van de restwaarde: Na de prognoseperiode (meestal 5 tot 10 jaar) wordt er een restwaarde berekend voor de periode daarna.
- Optellen en contant maken: De som van alle contant gemaakte kasstromen en de restwaarde vormt de totale bedrijfswaardering.
De meerwaarde van een gecertificeerde Business Valuator
Een Business Valuator is een specialist op het gebied van bedrijfswaarderingen. Hij of zij is niet alleen financieel deskundig, maar ook op de hoogte van de juridische en fiscale aspecten die komen kijken bij een waardebepaling en belasting.
- Gecertificeerde expertise: Registratie bij bijvoorbeeld het NIRV of het RAB (Register Adviseur Bedrijfsopvolgingen) toont aan dat de expert voldoet aan strenge opleidingseisen en permanente educatie.
- Brede blik: Naast de cijfers heeft een professional oog voor emotionele en sociale factoren (bij een familiebedrijf), de juridische structuur, fiscale regels en financieringsmogelijkheden.
Conclusie: de waarde van een goede bedrijfswaardering en belastingplanning
Of je nu te maken hebt met een bedrijfsoverdracht, een schenking of een verkoop: een goed onderbouwde waardebepaling en belastingstrategie is onmisbaar. De Belastingdienst kijkt namelijk steeds kritischer naar de reële waarde van een onderneming. Met de juiste methode, zoals de Discounted Cashflow, en de hulp van een gecertificeerde Business Valuator, zorg je voor een solide bedrijfswaardering. Zo ben je zeker van een correcte waardebepaling en belastingafwikkeling zonder onnodige fiscale verrassingen achteraf.
Claassen, Moolenbeek & Partners en bedrijfswaardering
CM&P is al meer dan 30 jaar specialist op het gebied van bedrijfsoverdrachten. Vaak hebben onze partners zelf een bedrijfsoverdracht meegemaakt en hebben zij ervaren hoe het voelt en wat erbij komt kijken. Maar CM&P heeft ook enkele waardevolle Register Adviseur Bedrijfsoverdrachten in haar gelederen. Zij voldoen aan het keurmerk van het RAB REGISTER.
Meer informatie
Wil je meer weten over bedrijfsoverdrachten? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Met onze landelijke dekking is er altijd wel een expert in de buurt. Zoek hier een vestiging bij jou in de buurt.
Over Claassen, Moolenbeek & Partners
Claassen, Moolenbeek & Partners (CM&P) is een bedrijfskundig advieskantoor dat de Nederlandse mkb-ondernemer begeleidt bij strategieformulering en implementatie, bedrijfsovername (aan & verkoop) en/of het bepalen en regelen van de financieringsbehoefte.
Onze organisatie bestaat uit ±50 partners met ieder hun eigen expertise op het gebied op de genoemde diensten. Sinds de oprichting in 1983 is ons partnernetwerk steeds groter en deskundiger geworden. We werken landelijk vanuit 9 regio’s in Nederland en hebben in alle regio’s één of meerdere kantoren.
Of je nu te maken hebt met complexe vraagstukken omtrent bedrijfsovername, strategische keuzes of het verkrijgen van de juiste financiering, er staat altijd een ervaren partner in jouw nabije omgeving klaar om je te begeleiden naar een succesvol eindresultaat. Bekijk onze partnerpagina en kom in contact met de partner die het beste bij jouw vraagstuk past.