Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Vastgoedfinanciering

Deel deze pagina
Geschreven door: Marcel Griffoen, Marlon van der Haven en Robbie van den Ham
23 juli 2024

vastgoedfinanciering

Als ondernemer sta je continu voor uitdagingen. Welke investeringsbeslissingen neem je en waarop baseer je deze?  Wat heb je nodig om groei te realiseren? Waarom kies je een bepaalde richting  en hoe ga jij dat aanpakken?  Wie kan je daarbij ondersteunen, of van wie ben je afhankelijk?

 

“Cash is King”. Om te groeien en investeringen te kunnen doen is cash essentieel. Wat kan jij bieden aan een financier wanneer het een en ander niet helemaal gaat zoals in de plannen en prognoses uitgewerkt is? Zakelijk gezien zijn er verschillende vormen van financiering. We beschrijven in dit artikel de vastgoedfinanciering. Voor ondernemers die al in het bezit zijn van een bedrijfspand, of ondernemers die een bedrijfspand willen kopen. We geven de voordelen aan van vastgoed als onderpand en beschrijven welke acties nodig zijn om een financiering gerealiseerd te krijgen. 

De afgelopen jaren kan de waarde van het vastgoed behoorlijk gestegen zijn, waardoor er ruimte is ontstaan om te kunnen herfinancieren. Heb jij geen idee wat de waarde van het pand is, dan kun je het pand laten taxeren. Waarom zou je dat doen?

Taxatie bedrijfspand

  • Financiering: banken en andere financieringsverstrekkers eisen periodiek een taxatie om de waarde van het pandvast te stellen, aangezien het pand als onderpand dient;
  • Verkoop of verhuur: de taxatie geeft een realistische marktwaarde en huurwaarde weer;
  • Aankoop: een taxatie is noodzakelijk voor een koop;
  • Fiscale en verzekeringstechnische zaken: taxatie kan nodig zijn bij belastingaangiften of bepalen van de herbouwwaarde van het verzekerde object;
  • Herontwikkeling: je kan denken aan renoveren, uitbreiden of verduurzamen. Een taxatie helpt bij het beoordelen  van de huidige waarde en de eventuele waardevermeerdering;
  • Cashflowruimte creëren: het benutten van de extra ruimte voor investeringen in bijvoorbeeld nieuwe proposities, IT of andere niet direct financierbare assets.

Financiering bedrijfspand

Als uit een taxatie blijkt dat er ruimte ontstaat om te (her)financieren kan dit grote voordelen hebben. Het gebruik maken van een vastgoedfinanciering kan een strategische impact hebben op de groei en het succes van jouw bedrijf. Hieronder een aantal voordelen:

  • Losmaken van kapitaal: door de waardestijging en eventuele aflossingen in het verleden kan door een financiering kapitaal vrij worden gemaakt wat daarvoor vastzat in het pand. Dit vrijgekomen kapitaal kan geïnvesteerd worden in onder andere bedrijfsuitbreiding, marketing, R&D, machines en werkkapitaal.
  • Verbeteren van de cashflow: door het bedrijfspand opnieuw te laten financieren kan de cashflow verbeterd worden. Je houdt meer liquide middelen over.
  • Gunstige rentetarieven: de tarieven bij vastgoedleningen zijn vaak gunstiger, vooral als er een goede kredietwaardigheid is. En voornamelijk gunstiger in vergelijking met andere bedrijfsmatige financieringen waar vastgoed niet het onderpand is, hierdoor wordt het risico van de financier lager aangezien de zekerheid van een bedrijfspand in het algemeen groter is.
  • Hefboomeffect: wanneer je gebruik maakt van geleend geld, kan jij profiteren van een hefboomeffect. Door de beschikbaarstelling van het kapitaal kan jij als ondernemer een groter rendement behalen op de bedrijfsvoering. Je kan onder andere beter inkopen of efficiënter gaan produceren, waardoor de marges hoger worden.

Welke opties en overwegingen zijn er voor een vastgoedfinanciering?

  • Hypothecaire lening: de meest voorkomende vorm van vastgoedfinanciering. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, naast banken, ook bij alternatieve financiers en bepaalde platforms.
  • Overbruggingskrediet: een overbruggingskrediet kan de kloof tussen de bestaande en nieuwe financiering helpen als jij veranderd bent van bank.
  • Commerciële leningen: een lening kan aangevraagd worden met flexibele voorwaarden die afhankelijk zijn van de situatie van jouw bedrijf.
  • Crowdfunding: in sommige gevallen kan crowdfunding een oplossing zijn. Met deze financiering kan er een grote groep kleine investeerders instappen.

Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan, ondersteuning bij (her) financiering is altijd in het belang van jouw bedrijf. Een adviseur van CM&P kijkt onder andere naar de beste mogelijkheden voor een goede financiering, heeft toegang tot een groot netwerk met partijen die financiering aanbieden, zal een hoop tijd en kosten besparen en geeft een advies wat op maat is. Zo kun jij als ondernemer focussen op jouw kernactiviteiten en expertise en ontzorgen wij jou bij een financieringsvraagstuk.

Hulp nodig bij taxatie en financiering van bedrijfspand?

Heb je behoefte aan een vertrouwde adviseur om dit traject te begeleiden of om te sparren, neem dan contact op met één van de partners van Claassen Moolenbeek & Partners. Dit artikel is geschreven door Marcel Griffioen, Robbie van den Ham en Marlon van der Haven, partners Claassen, Moolenbeek & Partners en Jan-Willem Guit, eigenaar FH Taxaties. 

Over de auteur(s)

Marcel Griffioen

Marcel Griffioen

Marcel Griffioen, partner in Midden-Nederland bij CM&P; hij heeft ruime ervaring op het gebied van financiën (met werkgebieden contractmanagement, facturatie, debiteurenbeheer en integratie acquisities). Hij heeft in het verleden voor vele verschillende ondernemingen opdrachten ingevuld.

Je kunt hem bereiken op 06-52548590 of via mail marcel.griffioen@cmenp.nl.

Mr. Marlon van der Haven

Marlon is sinds 2023 partner bij CM&P Zuid Holland. Marlon heeft ruime ervaring als (controlerend) accountant, en daarnaast beschikt hij over uitgebreide expertise in het samenstellen van financiële informatie in diverse vormen voor een breed scala aan gebruikers, inclusief fiscale aspecten van zowel bedrijven als ondernemers.

Wil je in contact komen met Marlon? Mail of bel hem op 06 21 11 03 96.

Robbie van den Ham MSc

Robbie heeft tien jaar ervaring bij EY en regionale accountantskantoren, waar hij zich naast jaarrekening controle ook bezighield met fusies en overnames. Vervolgens was hij ruim tien jaar financieel directeur en mede-eigenaar van een groot vastgoedfonds, dat hij herstructureerde en meerdere keren herfinancierde. Naast zijn partnership bij CM&P is Robbie actief als investeerder van verschillende bedrijven.

Je kunt hem telefonisch bereiken via 06 – 52 89 76 99 of via mail.