De toekomst van mijn werknemers

Employee Buy-Out

De verkoop van je bedrijf brengt niet alleen financiële, maar ook emotionele en strategische overwegingen met zich mee. Dat weten ook Cees en zijn beide broers, die na 30 jaar het familiebedrijf wilden verkopen.

Gelukkig zaten ze voor wat betreft de voorwaarden goed op een lijn. Voor hen ging het niet zozeer om het hoogste bod, maar vooral om het welzijn en de toekomst van hun 50 werknemers. Sommigen waren er al van het begin af aan bij en de broers zagen hun personeel als onmisbare schakel in het succes. Ze stonden voor de uitdaging om een opvolger te vinden die hun levenswerk met dezelfde passie en toewijding zouden voortzetten. Een opvolger die de toekomst van hun medewerkers zou veiligstellen en waarbij de cultuur van het familiebedrijf behouden zou blijven. Wat was in dit geval de beste verkoopstrategie?

Sterke voorkeur voor Employee Buy-Out

De broers hadden het nodige vooronderzoek gedaan en hadden een sterke voorkeur voor een Employee Buy-Out (EBO), waarbij de werknemers zelf het roer overnamen. Ze hadden het idee al aan hun werknemers voorgelegd en die hadden enthousiast gereageerd op de mogelijkheid om mede-eigenaar te worden. Aan ons de vraag om de haalbaarheid te onderzoeken. Want de werknemers hadden niet het kapitaal om het bedrijf zelf te kopen, en de broers wilden hen niet opzadelen met een te zware schuldenlast.

Onafhankelijke waardebepaling

De eerste stap in onze haalbaarheidsstudie was een grondige financiële analyse door onze waarderingsspecialisten om de reële marktwaarde te bepalen. Rekening houdend met historische prestaties, toekomstige groeipotentieel en marktomstandigheden. Deze waardebepaling was cruciaal om zowel de eigenaren als de werknemers een eerlijk en transparant beeld te geven van wat er financieel nodig was voor de overname.

Haalbaar financieringsplan

Aanvankelijk dachten de broers dat het eenvoudig zou zijn om de benodigde financiering te verkrijgen, maar baseerden zich daarbij op te rooskleurige financieringsmodellen. Daarom hebben we allereerst een realistische financiële structuur opgezet, met aandacht voor de fiscale implicaties en de lange termijn verplichtingen van de werknemers.

Onze specialisten onderzochten verschillende financieringsopties, waaronder bankleningen, externe investeerders en interne financiering via bijvoorbeeld winstdelingsregelingen. Na overleg werd besloten om een combinatie van een banklening en een geleidelijke aandelen-uitkoop te gebruiken. Een haalbare oplossing, met twee belangrijke voordelen. Allereerst zou het de financiële druk verlichten. Maar, minstens zo belangrijk, deze constructie stelde de werknemers in staat om stapsgewijs verantwoordelijkheid voor het bedrijf te nemen.

Solide juridische basis

Toen de financiële haalbaarheid van de EBO was vastgesteld, konden we over naar de volgende stap: het bouwen van een solide juridische basis. Een belangrijk onderdeel daarbij was het opzetten van een passende juridische structuur. Een structuur waarin de aandelen gelijkmatig verdeeld werden onder de werknemers, met speciale aandacht voor het managementteam dat de dagelijkse leiding zou overnemen.

Ook moest er een nieuwe bestuursstructuur met bijpassende afspraken komen om een efficiënte en transparante besluitvorming te waarborgen. Evenals nieuwe statuten, reglementen en procedures voor bijvoorbeeld dividenduitkeringen en verkoop van aandelen. Deze solide juridische basis is cruciaal om toekomstige conflicten te voorkomen en de continuïteit van het bedrijf te waarborgen.

Relatie: basis voor succes

Met het afronden van de haalbaarheidsstudie en het ontwerpen van de juridische structuur eindigde ook onze formele betrokkenheid bij deze EBO. Maar informeel hielden we contact, zoals dat vaak gebeurt. Je bouwt in zo’n traject een vertrouwensrelatie op waardoor je elkaar niet zomaar loslaat. Datzelfde gold voor Cees en zijn broers. Na de aandelenoverdracht bleven zij nog een tijdlang aan als adviseur om hun kennis en ervaring over te dragen. Dat zorgde voor stabiliteit en continuïteit, en het gaf de werknemers het vertrouwen dat ze nodig hadden om verder te bouwen aan het succes van hun bedrijf.

Overweeg je om een bedrijf te (ver-)kopen?

Andere blogs

Lees meer interessante artikelen uit onze kennisbank.

cash and debt free bedrijfsovername

Menu