De feestdagen zijn achter de rug en het nieuwe jaar is begonnen. Traditiegetrouw een tijd om je te storten op al je goede voornemens. Meer bewegen, gezonder eten of nu eindelijk eens stoppen met roken bijvoorbeeld. Maar ook zakelijk gezien is het maken (en volgen) van goede voornemens belangrijk. Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Wat kun jij in je onderneming beter of anders doen?
In dit artikel willen we je inspireren met voorbeelden van zakelijke goede voornemens en geven we je tips hoe dit aan te pakken.
Personeel en organisatie
Kundig en gemotiveerd personeel is voor een onderneming misschien wel het belangrijkste goed. Je wilt de beste mensen in huis halen, maar ze vervolgens ook behouden. Natuurlijk kun je dat doen door je personeel een goede financiële vergoeding en mooie arbeidsvoorwaarden te bieden. Maar werkgeluk bestaat voor mensen uit meer dan dat. De sfeer onder collega’s op de werkvloer is erg belangrijk, net zoals het contact met leidinggevenden. Wanneer met iedereen alles goed gaat, zal dat voor een positieve sfeer zorgen. Maar soms gaat het even niet goed met iemand. En dan is het belangrijk dat er ruimte is voor open communicatie, begrip en hulp waar dat kan.
Mensen ervaren meer werkgeluk in een omgeving waar ze zich geborgen voelen en het gevoel hebben dat ze ertoe doen, als werknemer én als mens. Dit voorkomt niet alleen ziekteverzuim en doorloop van personeel, maar zorgt er ook voor dat je medewerkers ambassadeurs van je onderneming zijn. En dat bevordert de positieve en professionele uitstraling van je onderneming en versterkt je werkgeversmerk.
Bedrijfsprocessen en ICT
De technologische vooruitgang gaat vandaag de dag in rap tempo. Het kan daarom zijn dat de systemen die je in je bedrijfsprocessen inzet verouderd zijn en beter kunnen. Via je personeel op de werkvloer komen misschien signalen dat iets niet meer optimaal werkt of dat er handigere manieren zijn om een en ander te organiseren. Neem deze signalen serieus, zij werken er dagelijks mee en zijn een goede indicator dat er iets zou moeten veranderen.
Investeer ook in de vaardigheden van je personeel wanneer het aankomt op omgaan met (eventueel nieuwe) systemen of werkwijzen. Het aanpakken ofwel vervangen van verouderde processen is altijd een goed idee, maar als je personeel er niet efficiënt mee om kan gaan ga je alsnog aan het doel voorbij.
Optimaliseer je klantmanagementsysteem. Een goed CRM-pakket is één ding, maar wanneer je het niet goed hebt bijgehouden werkt het niet meer optimaal voor je. Ga dus eens grondig na waar je verbeteringen kunt aanbrengen en waar details ontbreken. Maak je bijvoorbeeld wel gebruik van alle automatiseringsfuncties? Zorg voor een verse nieuwe start in je CRM-pakket en je laat het systeem zo werk voor je uit handen nemen.
Met alle technologische vooruitgang mag ook cybersecurity niet vergeten worden. Cybercriminelen worden steeds innovatiever en met de komst van AI wordt dit steeds moeilijker te herkennen. Op het gebied van ICT zijn er wellicht mogelijkheden om te zorgen voor een betere beveiliging. Maar ook hier geldt: leer je personeel wat de valkuilen kunnen zijn en hoe deze te herkennen. Beveiligingssystemen zijn veelal nog altijd te omzeilen voor cybercriminelen, dus je personeel is daarbij een welkome laag van beveiliging.
Financiële gezondheid
De belangrijkste doelstelling van verreweg de meeste bedrijven is continuïteit. Je wilt dat je onderneming blijft voortbestaan en daarvoor is een goede financiële gezondheid onontbeerlijk. Een financieel plan of begroting mag dan ook niet ontbreken. Waar sta je nu, wat zijn je plannen en hoe gaat dat jouw onderneming financieel sterker maken?
Door alle kosten eens goed onder de loep te nemen en budgetten te stellen die realistisch zijn zet je al een eerste stap. Het loont vaak om aanbieders van diensten en producten te vergelijken. Wellicht kun je daar al besparen zonder in te leveren op kwaliteit. En zijn alle kosten die gemaakt worden ook wel echt noodzakelijk?
Ook als je nieuwe plannen hebt is het goed om eerst grondig naar de financiële staat van je onderneming te kijken. Neem je liquiditeitsbegroting regelmatig kritisch door en update deze waar nodig. Zo verzeker je jezelf dat je aan alle betalingsverplichtingen kunt (blijven) voldoen. Maar het is ook belangrijk om liquide te blijven. Het investeren van eigen (spaar)geld of ondernemingsvermogen in innovaties en nieuwe plannen is niet altijd het beste idee. Je wilt namelijk wel een buffer behouden voor eventueel magere tijden. Het is dan ook goed om in een dergelijk geval onderzoek te doen naar externe bedrijfsfinanciering. Tegenwoordig zijn er diverse mogelijkheden om je plannen te financieren. Stel je doelen helder en kijk samen met een goede financieel adviseur wat je mogelijkheden zijn.
Duurzaam ondernemen
Nieuwe wetgeving dwingt de grote bedrijven om goed te kijken naar de manier waarop zij ondernemen en aanpassingen door te voeren om meer duurzaam te ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan energieverbruik of de CO2-uitstoot. Maar het is belangrijk dat we allemaal inzetten op duurzaamheid, en niet alleen de ‘grote jongens’. Kijk eens wat jij kunt doen om binnen jouw onderneming duurzamer te ondernemen.
Energiebesparing of het gebruikmaken van bronnen van duurzame energie is natuurlijk een goede eerste stap, maar daar houdt het niet op. Hoe is bijvoorbeeld de afvalstroom binnen jouw onderneming geregeld, en kan dat duurzamer? Beschik je over bedrijfswagens die aan vervanging toe zijn, denk dan eens aan elektrische voertuigen. Kijk ook naar waar en hoe jouw onderneming inkoopt. Let, naast het prijskaartje, ook op de impact op het milieu en sociale aspecten. Zorg dat je de keten van je gehele inkoopproces eens doorneemt en onderzoekt waar het duurzamer kan.
Kun je wel wat hulp gebruiken op het gebied van bedrijfsstrategie, bedrijfsovername of bedrijfsfinanciering? Neem dan gerust eens contact op. Wij zetten onze ervaring graag in om jouw voornemens te laten slagen en succesvol(ler) te ondernemen!
Over de auteur
drs. ing. Bart Lemmen RAB
Bart Lemmen is ervaren in het samenbrengen van mensen binnen een onderneming. Heb je interesse in wat hij voor jou kan betekenen en wil je een vrijblijvend gesprek? Neem dan contact met hem op via 06-31045337 of mail.