ESG en strategie: duurzaam financieren

Zero-emissiezones, verplicht naar een beter energielabel, de EML (erkende maatregelen lijst), duurzamer produceren, een gasloos bedrijfspand… als ondernemer word je continu geconfronteerd met wet- en regelgeving die mogelijk van (grote) impact is op jouw bedrijfsvoering. Het meest actuele voorbeeld is de EML-informatieplicht, die iedere “grootverbruiker” van energie verplicht om de RVO iedere 4 jaar te informeren over haar energiegebruik en de mogelijke alsmede uitgevoerde maatregelen om energie te besparen. Die mogelijke maatregelen moeten worden ingevoerd als de terugverdientijd korter dan 5 jaar is.

De meest gehoorde kritische reacties hierop hebben begrijpelijkerwijs vrijwel altijd een financiële achtergrond. Nadenken over de gevolgen en hier tijdig op inspelen geeft je echter een voorsprong op je concurrenten, maakt je onderneming toekomstbestendig en creëert zodoende waarde voor jouw onderneming. Daarnaast is het vaak ook zo dat door middel van subsidieregelingen, extra belastingaftrek en rentekorting, alsmede de energiebesparing zelf, de terugverdientijd van maatregelen relatief kort is.

Als je een duurzame ondernemer bent, of wilt worden, dan zijn er tal van voorbeelden die je een rentekorting opleveren op jouw financiering. Zo kun je in aanmerking komen voor een groenverklaring als je investeert in duurzaam bouwen en renoveren, mobiliteit of CO2-oplossingen, maar ook als je actief bent in de biologische landbouw of met hergebruik van materiaal en grondstoffen (circulariteit). Een groenverklaring levert je gemiddeld 0,50% rentekorting op. Daarnaast zijn banken bereid om een groter deel van de investering (vaak zelfs tot 100%) te financieren met een langere looptijd. Voor veel duurzame investeringen zijn er ook nationale of Europese subsidiemogelijkheden.

Op deze manier is de daadwerkelijke investering in combinatie met de maandelijkse lasten al gauw lager dan bij niet-duurzame oplossingen. Ons doel is om samen met jou strategisch te sparren over noodzakelijke én gewenste investeringen, de financiering hiervan middels bancaire of niet-bancaire financiering, subsidieregelingen en de waarde toevoeging voor jouw onderneming.

Benieuwd naar de regelgeving omtrent ESG? Lees dan Blog #1; aan de slag met nieuwe regelgeving

Wil je meer diepgang over ESG en personeel? Lees dan Blog #3; ESG en personeel

Over de auteur(s)

mr. Marlon van der Haven

Marlon is sinds 2023 partner bij CM&P Zuid Holland. Marlon heeft ruime ervaring als (controlerend) accountant, en daarnaast beschikt hij over uitgebreide expertise in het samenstellen van financiële informatie in diverse vormen voor een breed scala aan gebruikers, inclusief fiscale aspecten van zowel bedrijven als ondernemers.

Wim Satter

Wim Satter is sinds 2019 partner bij CM&P. Wim begeleidt MBK-ondernemers met het oplossen van concrete vraagstukken zonder daarbij het complete plaatje uit het oog te verliezen. Meer weten wat Wim voor jou en je onderneming kan betekenen? Neem gerust contact met hem op voor een vrijblijvend gesprek.

Andere blogs

Lees meer interessante artikelen uit onze kennisbank.

cash and debt free bedrijfsovername

Menu