ESG en strategie: aan de slag met nieuwe regelgeving

Voor ondernemers was het wachten op de regelgeving over de “impact” van jouw bedrijf op de samenleving (de mens) en met name ook het herstel van onze leefomgeving (het milieu). Nederland heeft gewacht op Europa voor een gelijk speelveld voor die regels en die zijn er nu met de CSRD. Alle ondernemingen in de EU van een bepaalde omvang moeten over 2024 rapporteren over hun inspanningen; de “sustainability reporting”. Wat doet jouw onderneming om duurzamer te worden?

 

Je bent verplicht hierover te rapporteren als je bedrijf aan twee van de volgende drie criteria voldoet: een omzet van € 50 miljoen, een balanstotaal van € 25 miljoen of meer dan 250 werknemers. Maar ook als je bedrijf kleiner is zul je vaak wel aan de slag moeten!

Waar gaat het allemaal om? In hoofdzaak om de drie belangrijkste pijlers: environmental, social en governance (kortweg ESG). Onder environmental vallen zaken als vervuiling, biodiversiteit en circulariteit. Social gaat om de impact van het handelen op de medewerker, de klant en de samenleving. Governance ziet (onder andere) op ethiek, belastingtransparantie en inclusiviteit.

Het slechtste wat je volgens ons kunt doen is het achterhoedegevecht aan te gaan met je bedrijf. De rapportage wordt openbaar en diverse partijen kunnen óf zullen je aanspreken op ontwijkend gedrag. Om die reden is dit een goed moment om opnieuw te kijken hoe je maatschappelijk verantwoord ondernemen in de strategie van het bedrijf inpast, hoe je de rapportage inricht en hoe je het personeel van je bedrijf hierin meeneemt.

Gelukkig zijn er al voorbeelden van hoe bedrijven hun strategie aanpassen en hun impact zichtbaar maken. Deze voorbeelden kunnen helpen bij het formuleren van een strategie. De kunst is om met jouw bedrijf zowel duurzaam te ondernemen als te komen tot het vergroten van de aantrekkelijkheid én de waarde van je bedrijf.

 

Terwijl bedrijven zich voorbereiden op de verplichte rapportage over duurzaamheid, wordt de druk om groener te worden steeds groter. Maar wat als de sleutel tot het financieren van deze verandering al binnen handbereik ligt? Ontdek hoe duurzaam financieren niet alleen een verantwoorde keuze is, maar ook een strategische zet voor de toekomst. Lees er alles over in ons volgende artikel: Blog #2: Duurzaam financieren.

Over de auteur(s)

Wim Satter

Wim Satter is sinds 2019 partner bij CM&P. Wim begeleidt MBK-ondernemers met het oplossen van concrete vraagstukken zonder daarbij het complete plaatje uit het oog te verliezen. Meer weten wat Wim voor jou en je onderneming kan betekenen? Neem gerust contact met hem op voor een vrijblijvend gesprek.

Via mail of 06 – 23 33 35 46

Andere blogs

Lees meer interessante artikelen uit onze kennisbank.

cash and debt free bedrijfsovername

Menu