‘De banken doen niet veel meer’ Helaas een regelmatig gehoorde kreet onder ondernemers. Daar kan je je als ondernemer niet bij neerleggen, omdat een gezonde financiering voor uw bedrijf te belangrijk is voor je bedrijf. Waar is de tijd gebleven van de meedenkbank?
Ondernemers zijn continu aan de slag hun bedrijf te runnen. In het vorige artikel hebben we stilgestaan bij het belang van het uitwerken van een goede strategie om het bedrijf op een gezonde manier uit te bouwen. In de praktijk blijkt dat het hebben van een goede financiering vaak cruciaal is om als ondernemer de strategische stappen te kunnen zetten.
Kruispunten en financiering.
We zien dat een bedrijfsfinanciering extra belangrijk is op de kruispunten van de levenslijn van een bedrijf:
1. Start en (door)groei.
Groei gaat meestal gepaard met investeringen én ook met behoefte aan extra werkkapitaal omdat de voorraden en debiteuren groeien. Een bedrijf kan letterlijk kapot groeien als de financiering van dit werkkapitaal niet goed geregeld is.
2. Herstructurering,
Als u met uw onderneming in een lastige fase zit, is vaak alle aandacht erop gericht de kosten sterk terug te brengen. Meestal wordt vergeten strategisch naar het bedrijf te kijken om weer een sterke positie in de markt te verwerven. In deze fase van herstructurering is het ook van vitaal belang dat uw financiers meedenken en vertrouwen hebben in uw plannen en in uw financieringsplan.
3. Bedrijfsovername.
Financiering wordt in ruim 80% van de gevallen gezien als sluitstuk van een lang onderhandelingsproces. Door vroegtijdig na te denken over de financieringsmogelijkheden, worden de kansen van het realiseren van de bedrijfsovername vergroot.
De mogelijkheden voor het aanvragen van een financiering voor je bedrijf
Tot voor 2008 was de wereld overzichtelijk. Naast de mogelijkheid om het eigen vermogen te versterken vanuit familiekapitaal, ging je voor financiering naar de bank. Dit laatste is tegenwoordig niet zo eenvoudig meer.
We zijn nu beland in een tijdperk dat een financiering voor een bedrijf opnieuw aan het uitvinden zijn, waarbij het steeds vaker de uitdaging is om door een mix aan financieringsvormen – oftewel stapelfinancieringen – te zorgen dat zaken voor elkaar komen. Bankkrediet is nog steeds buitengewoon belangrijk, maar we zien dat andere vormen steeds meer terrein winnen: Leasing en factoring bestonden al langer, maar lijken weer opnieuw uitgevonden te zijn. Nieuwe ontwikkelingen en instituten zoals gespecialiseerde financieringsfondsen, verstrekkers van achtergestelde leningen en private equity-partijen, zorgen ervoor dat er steeds meer goede mogelijkheden ontstaan. Het gevaar is wel dat je door de bomen het bos niet meer ziet, want iedere vorm heeft uitdrukkelijk zijn voor- en nadelen.
De routekaart naar de juiste financieringsmix
Als de ideale mix aan financieringsvormen bepaald is, moet overlegd worden met potentiële financiers. De sleutel om tot goede afspraken te komen met financiers is een overtuigende presentatie van uw bedrijf en dan gaat het zeker niet alleen om de cijfers. Ook uw organisatie, marketing en verkoop moeten helder beschreven worden. Dit moet vertaald worden in goed onderbouwde financiële prognoses, om zicht te geven op het toekomstperspectief van uw bedrijf. Dit alles was natuurlijk altijd al van belang, maar inmiddels moet de analyse dieper gemaakt worden om financiers te kunnen overtuigen. Dit is nog niet genoeg: Het regelen van financiering vergt een moderne, creatieve aanpak.
Auteur: Richard Boonman MBA is bedrijfskundige en heeft ruim 25 jaar ervaring in de financiële wereld. Hij heeft hierdoor een gedegen achtergrond in het adviseren rond financierings- en ondernemersvraagstukken van familiebedrijven.
Telefoonnummer: 033 46 35 508
E-mail: richard.boonman@cmenp.nl