Wanneer iemand de kans krijgt om een franchise te starten of om een franchise over te nemen is één van de vereiste voldoende financiering. Het concept van franchising biedt ondernemers de mogelijkheid om een gevestigd merk, bedrijfsmodel en operationele ondersteuning te benutten. Indien je niet over voldoende eigen middelen beschikt om met de franchiseonderneming te starten, heb je een financiering nodig.
Waarom heb je een franchise financiering nodig?
Een franchise financiering is nodig om de entreefee te betalen, maar ook om bedrijfsvoering te financieren. Denk aan opstartkosten en lopende operationele uitgaven. Deze financiële ondersteuning is van cruciaal belang om succesvol te kunnen ondernemen als franchisenemer. Ongeacht of het franchiseconcept zijn succes heeft bewezen, een franchisenemer heeft kapitaal nodig om een bloeiende franchiseonderneming op te bouwen en te handhaven.
In deze blog zullen we dieper ingaan op franchise financiering, waarom franchisenemers vaak financiële steun nodig hebben en hoe dit proces bijdraagt aan het succes van franchiseondernemingen.
Financiële vereisten van de franchisegever
Franchisegevers stellen eisen aan potentiële franchisenemers. Ze bewaken de door hun zorgvuldig opgebouwde reputatie. Dit doen franchisenemers door duidelijke kaders met bijbehorende ondersteuning te bieden. Denk onder andere aan managementtraining, een handboek en ondersteuning bij de bedrijfsvoering. Naast deze operationele verplichtingen stellen franchisegevers ook financiële eisen. Franchisegevers stellen deze eisen om de volgende redenen:
- Financiële stabiliteit van de franchisenemer
De franchisegever heeft er belang bij dat een franchiseonderneming goed presteert. Om dit te kunnen waarborgen verlangt een franchisegever van een franchisenemer dat deze financieel stabiel is. Vaak verlangt een franchisegever daarom voldoende liquide middelen om de opstartfase door te komen. - Bescherming van het merk
Franchisegevers hebben jaren gewerkt aan hun merk. Daarom is het bewaken van merk en reputatie een topprioriteit. Om de kwaliteit te kunnen leveren die de franchisegever verlangt en belooft, is het voor de franchisenemer belangrijk om over voldoende kapitaal te beschikken. Denk aan voldoende werkkapitaal om de voorraden op peil te houden, voldoende personeel te kunnen inhuren en een marketingbudget om lokaal te kunnen adverteren.
- Risicobeheersing
Het stellen van financiële eisen geeft franchisegevers de mogelijkheid om risico’s te beperken. Door duidelijke financiële verplichtingen te eisen aan franchisenemers, zijn zij beter voorbereid op onverwachte uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan een stijging van de inkoopprijzen als gevolg van inflatie, toenemende concurrentie of andere onvoorziene omstandigheden.
Voor (potentiële) franchisehouders is het belangrijk om te begrijpen waarom een franchisegever deze eisen stelt. Deze zijn in het belang van zowel de franchisegever als -nemer om een succesvolle franchise te kunnen draaien. Het niet opvolgen van deze verplichtingen kunnen resulteren in een verstoorde relatie met als gevolg een mislukte samenwerking. Een gezonde financiële fundering vormt de basis voor een succesvolle franchise, waarbij zowel de franchisenemer als de franchisegever profiteren.
Kosten voor het starten van een franchise
Als ondernemer van een franchise moet je rekening houden met verschillende kosten. Enerzijds heb je de franchisekosten, anderzijds heb je te maken met operationele kosten.
Franchisekosten
Dit zijn kosten om de franchise te mogen starten en blijven runnen. Vaak heb je te maken met een franchise fee. Dit is een bedrag dat je betaalt om franchiserechten te krijgen. Je betaalt om gebruik te mogen maken van het merk, het product en/of de dienst. Dit zijn vaak eenmalige kosten.
De tweede kostenpost die een franchisehouder heeft zijn franchise royalty’s. Als franchisenemer betaal je royalty’s aan de franchisegever. Dit is een vaak een percentage van de omzet. Dit bedrag wordt door de franchisegever onder andere ingezet voor (landelijke) marketing, verbetering van het businessmodel en operationele ondersteuning.
Opstartkosten
Als franchisehouder heb je te maken met opstartkosten. Je hebt te maken met al dan niet de aanschaf/huur van een bedrijfspand, een verbouwing en inventaris. De meeste franchisegevers verlangen dat een franchisenemer een training volgt. Soms zit de training inbegrepen bij de franchisefee of royalty’s, maar dit is niet altijd het geval.
Bij sommige franchises is er nog een verplichting tot aanschaf van een opstartpakket. Dit is een pakket met benodigde materialen zoals o.a. bedrijfskleding, promotiemateriaal, etc.
Operationele kosten
Als franchisenemer heb je ook te maken met operationele kosten. Denk aan de salarissen, de huur van het pand en andere investeringen ter ondersteuning van het bedrijf.
Hoe bereken je de franchisekosten?
Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Dit verschilt namelijk per franchise. Wat wel helpt is het vooraf inzichtelijk maken van alle kosten. Een belangrijk hulpmiddel hierbij is het opstellen van een financieringsplan.
Financieringsmogelijkheden voor een franchise
Als startende franchisehouder kan je op verschillende manieren een financiering krijgen. De meest voorkomende manieren om aan kapitaal te komen zijn:
- Eigen middelen: Je kunt gebruikmaken van persoonlijke spaargelden, investering van vrienden en/of familie, of andere vermogensbestanddelen. Het voordeel is dat er geen aflossingsverplichtingen zijn.
- Bancaire lening: Een bezoek aan de (hypotheek)bank kan overwogen worden voor financiering. Hoewel het je liquiditeit behoudt, brengt het wel rentelasten en aflossingsverplichtingen met zich mee.
- Financiering vanuit de franchisegever: De franchisegever kan een deel van de financiering verzorgen, dit kan gunstig zijn voor de franchisehouder. Denk aan bijvoorbeeld een voordelig rentepercentage en een langere aflossingsperiode.
- Alternatieve financiers: Naast eerdergenoemde mogelijkheden zijn er alternatieve opties, denk aan crowdfunding.
Begeleiding en advies nodig?
Toetreden tot een franchise kan dé stap zijn naar succesvol ondernemerschap. Heb jij interesse om franchisehouder te worden, maar worstel je met het rond krijgen van de financiering? De bedrijfsadviseurs van CM&P staan klaar om jou te ondersteunen!
Voor meer informatie over bedrijfsfinancieringen nodigen we je uit om onze pagina over bedrijfsfinanciering te bezoeken. En als je direct persoonlijk advies wilt, aarzel dan niet om een vrijblijvend adviesgesprek aan te vragen!