Hogere verkoopwaarde door activa-optimalisatie

Na jarenlang wikken en wegen was de kogel door de kerk. Wouter, DGA van een middelgroot productiebedrijf, besloot om zijn bedrijf te verkopen. Hij realiseerde zich dat waarde-optimalisatie belangrijk was om een goede verkoopprijs te behalen, maar wist niet waar te beginnen. Daarom klopte hij bij ons aan voor advies. Dat leverde hem verrassende inzichten op over activa-optimalisatie die hij eerder niet had overwogen.

Herwaardering onroerend goed

Tijdens de analyse van het bedrijf bleek dat de activa van de onderneming niet optimaal waren benut. Hierdoor leek de werkelijke waarde lager dan dat die in werkelijkheid zou kunnen zijn. Eerste aandachtspunt was het onroerend goed. Wouter bezat verouderde productiefaciliteiten en magazijnen die nog tegen historische kosten op de balans stonden.

Uit een professionele herwaardering bleek dat de marktwaarde veel hoger was dan het bedrag waarvoor deze activa op de balans stonden. Dat was goed nieuws voor de balanspositie. Bovendien werd Wouters bedrijf hierdoor aantrekkelijker voor partijen met interesse in de vastgoedwaarde als onderdeel van de deal.

Even schakelen

We adviseerden om een aantal verouderde productiefaciliteiten af te stoten en de opbrengst te investeren in modernisering. Dat was even schakelen voor Wouter, want nu de kogel door de kerk was wilde hij de verkoop zo snel mogelijk in gang zetten. Toch ging hij erin mee, omdat deze maatregelen zowel de activa als de operationele efficiëntie van zijn bedrijf zouden verbeteren. Met als resultaat een beter verkoopvooruitzicht.

Beheer overtollige inventaris

Een tweede aandachtspunt was de flinke hoeveelheid overtollige inventaris en verouderde machines. Ze stonden nog op de balans, maar droegen nauwelijks bij aan de operationele efficiëntie. Kopers zouden deze inventaris eerder als last zien dan als waardevolle bezitting. Voor Wouter was dit een verrassend inzicht. Hij had altijd gedacht dat het bezit van meer activa automatisch tot een hogere waardering zou leiden.

Een grondige inventarisatie van alle materiële activa bepaalde welke items overbodig of verouderd waren. Door die te verkopen, genereerde Wouter directe liquiditeit en verminderde hij de complexiteit van zijn onderneming. Dit maakte zijn bedrijf aantrekkelijker voor kopers, omdat het de indruk wekte van een beter beheerde onderneming. De opbrengst van de verkoop investeerde Wouter in activa die de concurrentiepositie van het bedrijf verder konden versterken. Een strategische keuze met direct effect op de financiële structuur en de operationele efficiëntie.

Optimalisatie van voorraadbeheer

Ook de voorraadbeheerstrategie werd onder de loep genomen. Wouter had een aanzienlijke hoeveelheid verouderde en langzaam roterende voorraad. Door deze af te waarderen en te reduceren, kon Wouter de balans opschonen en tegelijkertijd de operationele efficiëntie verbeteren. Minder voorraad betekende lagere opslagkosten en een meer gestroomlijnde bedrijfsvoering. Dit leidde tot een hogere winstgevendheid en een betere cashflow, wat een directe positieve invloed had op de waarde van het bedrijf.

Een betere verkooppositie door activa-optimalisatie

De herwaardering van verouderde activa en het stroomlijnen van de voorraad zorgden ervoor dat het bedrijf niet alleen financieel beter voorstond, maar ook strategisch beter gepositioneerd was. Toen Wouter zijn onderneming uiteindelijk op de markt bracht, was de belangstelling groter dan verwacht. De activa-optimalisaties resulteerden niet alleen in een hogere verkoopprijs, maar ook in een soepel verkoopproces. Wouter was er blij mee, de extra inspanningen betaalden zich dubbel en dwars terug.

Conclusie

Het voorbeeld van Wouter illustreert het belang van een gedegen analyse en optimalisatie van bedrijfsactiva bij de voorbereiding van een verkoop. Herwaardering van onroerend goed, het afstoten van overtollige activa en een beter voorraadbeheer kunnen een aanzienlijke impact hebben op de verkoopwaarde en op het verloop van het verkooptraject.

De bedrijfswaarde die je als ondernemer kunt verzilveren, is sterk afhankelijk van hoe zorgvuldig je de stappen van het verkoopproces doorloopt. Vanwege de complexiteit van dit traject loont het om daarbij een gespecialiseerde partner in te schakelen.

Claassen, Moolenbeek en Partners hanteert een bewezen succesvolle, persoonlijke aanpak en heeft ruim 40 jaar ervaring met bedrijfsovernames. Hierdoor ervaren ondernemers ons niet alleen als overnamespecialist, maar ook als hun vertrouwenspartner in alle fasen van het verkoopproces. Dat geeft rust en zekerheid.

Overweeg je je bedrijf te verkopen? Dan nodig ik je uit om met ons in gesprek te gaan. Samen zorgen we ervoor dat je niet alleen de juiste beslissing neemt, maar ook dat je bedrijf in goede handen komt. 

Andere blogs

Lees meer interessante artikelen uit onze kennisbank.

cash and debt free bedrijfsovername

Menu