Het verkoopklaar maken van een onderneming is een complex en vaak emotioneel proces. Het vraagt niet alleen om een grondige analyse van de bedrijfsvoering, maar ook om persoonlijke afwegingen van de ondernemer. In deze inleiding gaan we in op de belangrijkste aspecten die komen kijken bij het verkoopklaar maken van een onderneming, van het opschonen van de financiële administratie tot het juridisch en fiscaal structureren van het bedrijf, zodat het aantrekkelijk wordt voor potentiële kopers.
Inhoudsopgave
Wat betekent verkoopklaar maken van mijn onderneming?
Het starten of overnemen van een onderneming was destijds een belangrijke keuze: het begin van het ondernemerschap. Dit heeft ongetwijfeld geleid tot mooie kansen en een succesvol bedrijf. Maar nu is het moment daar, je wilt het rustiger aan gaan doen en de onderneming verkopen. Afstand nemen van de onderneming is wederom zo’n belangrijke keuze.
Je krijgt veel vragen die je moet beantwoorden. Aan wie kan de onderneming verkocht (of overgedragen) worden? Is mijn bedrijf daar eigenlijk wel klaar voor? Met andere woorden is mijn bedrijf verkoopklaar? Wat houdt verkoopklaar dan in? In dit artikel zetten we verder uiteen wat er bij komt kijken om een onderneming verkoopklaar te maken.
Wat is verkoopklaar maken? Waar moet ik dan aandenken?
Eigenlijk is een onderneming zelden verkoopklaar. Altijd zijn er verbeteringen door te voeren die een verdere groei kunnen realiseren. Één van de eerste vragen die ondernemers vaak stellen tijdens de eerste kennismaking is: “is mijn onderneming wel verkoopklaar? “.
Ben ik klaar om mijn bedrijf te verkopen?
Om te bepalen of een onderneming verkoopklaar is, moet jij als ondernemer antwoord geven op de vraag “ben je er klaar voor om de onderneming te verkopen?”. Dit is een lastig besluit en een bewustwordingsproces waar wij met jou als ondernemer bij stilstaan. Daarna komt de vraag “maar wat is mijn onderneming dan waard?”. Is dat bedrag voldoende om de persoonlijke wensen, na de verkoop van de onderneming, te realiseren. Als de bedrijfswaarde lager is dan je verwacht en de opbrengst daarmee niet voldoende is voor de jaren na de verkoop, dan kan je je afvragen of de onderneming verkoopklaar is. Immers gaat het dan mogelijk niet voldoende opleveren voor de jaren na verkoop. Hoe een bedrijfswaardering verloopt lees je hier.
Start het verkooptraject
Cruciaal is dat het huis op orde is op het moment dat het verkooptraject wordt ingezet. Kortom zo goed mogelijk verkoopklaar maken van de onderneming. Hieronder een aantal zaken waaraan gedacht moet worden:
- Zijn de financiële cijfers accuraat en up-to-date. De eventuele koper wil niet alleen de jaarcijfers ontvangen, maar ook de tussentijdse cijfers. Daarnaast is het goed om deze informatie accuraat beschikbaar te hebben, maar er zal ook goed bekeken moeten worden welke kosten zijn overbodig. Kunnen die niet worden overgezet naar de persoonlijke holding of stopgezet en daarmee worden genormaliseerd.
- Welke bezittingen (activa) zaken kunnen worden opgeschoond op de balans of worden overgedragen naar de bovenliggende holding(s).
- Zijn de contracten en overeenkomsten met de klanten en afnemers nog volledig en wat is de looptijd nog. Soms zijn er mondelinge afspraken gemaakt, kunnen deze niet worden geformaliseerd.
- Zijn de eventuele vergunningen en certificering op orde en wat is de resterende looptijd. Kunnen ze tussentijds worden verlengd.
- Spelen er geen issues die een belemmering kunnen zijn in de verkoop. Bijvoorbeeld juridische geschillen of andere disputen. Deze moeten dan eerst worden opgelost, want een koper vindt daar altijd wat van en spannend hoe dat na overname gaat. Als ondernemer heb je er na de verkoop geen grip meer op terwijl het over het algemeen buiten de overname wordt geplaatst. Daarnaast is dit een punt in de onderhandelingen. Dit kan je beter voor zijn indien mogelijk.
- Is de onderneming onafhankelijk van de eigenaren en/of sleutelfiguren of op korte termijn te realiseren? Kopers vinden het al spannend genoeg om een onderneming over te nemen en als dan meteen in de eerste drie maanden nieuw management (van buitenaf) benodigd is dan is dit een punt van aandacht. Maak het bedrijf minder afhankelijk van jou als eigenaar.
- Bij het verkoopklaar maken is het ook wenselijk om te kijken naar de fiscale en juridische structuur. Een wijziging van de rechtsvorm kan een fiscaal voordeel opleveren. Hier moet wel vroegtijdig mee begonnen worden.
- Hoe presteert de onderneming ten opzichte van de concurrenten in de regio. Doet de onderneming het beter of juist minder dan de concurrenten. Kortom waar ligt de groei voor de onderneming.
- Wat is de toegevoegde waarde van de onderneming in de markt en blijft dit ook zo voor de over te nemen partij. Het is goed om hierbij stil te staan alvorens een definitief besluit te nemen om over te gaan tot verkoop.
Waarom is een goede voorbereiding cruciaal?
Het verkoopklaar maken van een onderneming begint bij het begrijpen van de waarde van je bedrijf en de aantrekkelijkheid ervan voor kopers. Een goed voorbereide onderneming onderscheidt zich in een competitieve markt en verhoogt de kans op een succesvolle overname. Denk aan factoren zoals een stabiele cashflow, duidelijke groeistrategieën en een bewezen trackrecord. Door deze aspecten op orde te hebben, laat je zien dat jouw bedrijf een solide investering is.
Hoe trek je de juiste koper aan?
Bij het verkoopklaar maken is het essentieel om je doelgroep te definiëren. Wil je verkopen aan een strategische partij, een investeerder, of wellicht een familielid? Iedere koper heeft andere verwachtingen en eisen. Een strategische koper kijkt bijvoorbeeld naar de synergievoordelen, terwijl een investeerder meer interesse heeft in het rendement. Door je strategie hierop aan te passen, kun je jouw bedrijf beter positioneren.
Timing is alles
De timing van de verkoop is een belangrijke factor. Analyseer marktomstandigheden en economische trends die de waarde van je bedrijf kunnen beïnvloeden. Daarnaast kan een intern reorganisatieproces helpen om de onderneming efficiënter en winstgevender te maken, wat een directe impact heeft op de uiteindelijke verkoopprijs. Een succesvolle verkoop vraagt vaak om geduld en strategische planning, dus begin op tijd met voorbereidingen.
Zorg voor een sterk verkoopmemorandum
Een goed verkoopmemorandum is een waardevol hulpmiddel in het verkooptraject. Hierin worden de sterke punten van je onderneming, zoals unieke marktpositie, winstgevendheid en groeikansen, helder gecommuniceerd. Een professioneel opgesteld memorandum maakt een goede eerste indruk en geeft potentiële kopers direct vertrouwen in de kwaliteit en het potentieel van jouw onderneming.
Advies bij het verkopen van jouw bedrijf?
Het verkoopklaar maken van een onderneming gebeurt op uiteenlopende vlakken, maar dat wil niet zeggen dat alles moet worden ondervangen. Dit heeft te maken met de situatie. Wij hebben de afgelopen jaren vele ondernemers mogen helpen bij het verkoopklaar maken en verkopen van de onderneming. Wij gaan hierover graag in gesprek.