Informal Investors zijn particulieren, vaak oud-ondernemers, die een deel van hun vermogen investeren in MKB-bedrijven. Maar waarom zou je dat doen? Het geld dat je zelf met hard werken verdiend hebt, investeren in anderen terwijl je het nu veilig op de bank hebt staan?
Het behoeft geen toelichting dat het rendement op een spaarrekening bij een bank momenteel nagenoeg nihil is. Sterker nog, inmiddels is het al zo dat je vanaf een bepaald bedrag zelfs moet betalen om je geld bij de bank te stallen. Om nog maar te zwijgen over de te betalen vermogensrendementsheffing aan de fiscus. Des te meer reden om te onderzoeken of je je vermogen op een andere manier beter kunt laten renderen. Eén van de mogelijkheden is investeren als Informal Investor. In dit artikel ga ik in op de kenmerken van deze vorm van investeren en leg ik je uit hoe ook jij tot wel 10% rendement kunt maken op jouw vermogen.
Waarom zou je je vermogen willen investeren?
Dit is de eerste vraag die je jezelf moet stellen. Er zijn namelijk meerdere redenen te bedenken dan alleen het vergroten van je rendement.
- De rente op een spaarrekening (ongeacht of het geld direct opvraagbaar is of langer wordt vastgezet) is op dit moment nergens meer dan 0,2%. De verwachting is dat dit voorlopig niet gaat veranderen.
- In tegenstelling tot met bijvoorbeeld het beleggen van geld op de beurs, heb je als Informal Investor meer zicht op je investering. Je kent de ondernemer in wie je investeert en kunt contact met hem of haar onderhouden. Als belegger op de beurs heb je deze mogelijkheid uiteraard niet.
- Door te investeren in (meerdere) MKB-bedrijven, kun je risico’s spreiden. Veel mensen hebben naast spaargeld vaak onroerend goed in hun bezit (een woning en/of bedrijfspand) en aandelen en/of obligaties in een beleggingsportefeuille. Eén of meer beleggingen in een MKB-bedrijf als Informal Investor kan hier een mooie aanvulling op zijn.
- Met name (oud) ondernemers weten als geen ander hoe het is om een onderneming te laten groeien. Je hebt dit zelf tenslotte ook gedaan, of doet dit wellicht nog steeds met je eigen onderneming. Door als Informal Investor te investeren, help je andere ondernemers met het verwezenlijken van een droom die je zelf misschien ook ooit had als (startend) ondernemer.
- Als Informal Investor investeer je vaak meer dan alleen geld. Kennis of een groot netwerk zijn minstens net zo waardevol. Die bagage kun je delen met de ondernemer. Ook op die manier kun je bijdragen aan het succes van een onderneming waarin je investeert.
- Naast het uitsluitend beschikbaar stellen van een lening, waarvoor je rente en aflossing ontvangt, kun je ook kiezen voor constructies waarbij je mede-eigenaar wordt van een onderneming of instapt als stille vennoot. Het is aan jou, de ondernemer en het advies van de adviseur om hier de beste weg voor beiden in te vinden.
What’s in it for you?
Uiteraard is de mogelijkheid om je rendement te vergroten de belangrijkste reden om Informal Investor te worden. Maar daarnaast krijg je ook (weer) de kans om de kick te ervaren die je krijgt wanneer een onderneming groeit en succesvol wordt. Een bedrijf wat dan ook een beetje als dat van jou voelt, aangezien je er in geïnvesteerd hebt. En als betrokken investeerder heb je als geen ander zicht op wat in potentie een sterke, gezonde onderneming is. Je bepaalt dus zelf voor een groot deel hoeveel risico je neemt. Je kiest zelf een ondernemer en een bedrijf waarin je gelooft.
Rendement en risico’s in kaart gebracht
Is het dan al goud wat er blinkt? Uiteraard niet, er zijn ook risico’s om rekening mee te houden. Het is mijn taak als adviseur om die eerlijk, helder en concreet in kaart te brengen. Dit is in het belang van zowel de ondernemer als de investeerder. Zo moet je denken aan het scenario waarbij ondanks goede voorbereidingen en prognoses het bedrijf waarin je investeert minder presteert dan verwacht, of zelfs failliet gaat. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over de mate waarin je bereid bent risico te lopen, de omvang van het te investeren vermogen, de termijn waarvoor het geld beschikbaar is en het zorgen voor voldoende risicospreiding. Ook het gevoel bij een specifieke sector of sectoren speelt een rol. Op basis van de in kaart gebrachte voordelen en mogelijke rendementen én risico’s kunnen alle betrokken partijen een goede beslissing nemen.
Let’s talk numbers
Onder aan de streep is het fijn om te weten voor wie het interessant kan zijn om Informal Investor te worden. Investeren is interessant vanaf € 25.000,- oplopend tot een bedrag van € 500.000,- per bedrijf. Afhankelijk van de aard van de investering, de zekerheden die een ondernemer kan bieden en de termijn waarop je je lening terug wilt ontvangen, is een rendement van 5% tot 10% zonder meer mogelijk.
Bemiddeling tussen informal investors en ondernemers
Ben je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd in het op een verantwoorde manier vergroten van het rendement op je vermogen en overweeg je te investeren? Neem dan contact met mij op. Als bedrijfskundig adviseur ondersteun ik op meerdere vlakken, zodat je altijd een weloverwogen en onderbouwde keuze maakt:
- Selectie en het tot stand brengen van het contact met ondernemers die geïnteresseerd zijn in het aangaan van een samenwerking met een Informal Investor.
- Beoordeling van de onderneming waarin je wilt investeren en begeleiding van de totstandkoming van de investering.
- Afstemming tussen alle betrokken partijen om te komen tot een zo optimaal mogelijke financieringsmix.
- Gedurende de looptijd van de investering ondersteunen van de ondernemer / onderneming om zijn/haar bedrijf succesvol te kunnen managen en verder te laten groeien.
Over de auteur
Roeland Verbeet MSc RAB FJ / BV
Roeland heeft veel expertise op het gebied van strategie. Daarnaast heeft hij dankzij zijn werkervaring een groot netwerk binnen de bancaire sector. Heb je interesse in wat hij voor jou kan betekenen en wil je een vrijblijvend gesprek? Neem dan contact met Roeland Verbeet op.
Je kunt hem bereiken op: 06 – 51 19 32 09 of via mail.