Vastgoedbeleggingen worden vaak gezien als een solide manier om vermogen op te bouwen. Dit geldt zeker voor ondernemers. Er zijn meer dan 300.000 particuliere beleggers in Nederland die één of meerdere panden verhuren. In dit artikel bespreken we de actuele markt voor vastgoedbeleggingsfinancieringen en vertellen we hoe je de overwaarde van je vastgoed kunt verzilveren om je investeringen verder uit te breiden.
Inhoudsopgave
In de basis zijn er drie typen financieringen
Bankfinanciering
Banken en hypotheekverstrekkers bieden beleggingsvastgoedfinancieringen of verhuurhypotheken aan. Banken hanteren over het algemeen een lagere bevoorschotting van zo’n 50% tot 70%, afhankelijk van het risicoprofiel, maar financieren relatief goedkoop ten opzichte van alternatieve geldverstrekkers.
Alternatieve financiering
Alternatieve kredietverstrekkers voor vastgoed zijn niet-traditionele financieringsbronnen. Enkele veelvoorkomende alternatieve kredietverstrekkers zijn private geldschieters (particulieren of ondernemers), crowdfunding en peer-to-peer financiers (platforms die kredietgevers koppelen aan investeerders). Deze financiers zijn doorgaans flexibeler, hanteren een hogere bevoorschotting (75% tot 85%), maar zijn wel duurder dan banken en hypotheekverstrekkers.
Mezzanine financiering
Dit betreft financieringen met een kortere looptijd die aanvullend aan een reguliere financiering kunnen worden geplaatst. Zodoende kan er soms wel tot 90% gefinancierd worden. Deze leningen zijn achtergesteld en meer risicodragend en hebben daardoor doorgaans (veel) hogere rentes. Deze zijn vooral bedoeld voor korte termijn projecten, zoals renovaties, transformaties en voor probleemsituaties.
Verzilver de overwaarde van je beleggingsvastgoed!
Een belangrijke strategie binnen vastgoedbeleggingen is het verzilveren van overwaarde. Dit betekent dat je de stijging in waarde van je bestaande vastgoed kunt gebruiken om nieuw kapitaal vrij te maken voor verdere investeringen.
Er zijn verschillende manieren om overwaarde te verzilveren: je kunt een tweede hypotheek afsluiten op het vastgoed waarin overwaarde is opgebouwd, de bestaande hypotheek herfinancieren op basis van de huidige (hogere) waarde van het pand, of het vastgoed verkopen, de winst realiseren en herinvesteren in nieuwe projecten. Dit laatste is vooral aantrekkelijk in markten met hoge waardestijgingen, zoals de woningmarkt.
Waar let je op bij het kiezen van financiering?
Bij het kiezen van de juiste financiering voor jouw vastgoedbelegging zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden:
Rente- en aflossing: Cash is King! Zorg ervoor dat de cashflow van je vastgoed de betaling van rente- en aflossing ruim kan dekken. Vrijwel alle financiers stellen hier eisen aan, zoals een ICR of DSCR convenant.
Looptijd van de lening: Overweeg of de lening overeenkomt met jouw investeringsdoelen op korte en lange termijn. Een lange looptijd biedt voor langere tijd zekerheid over de condities en beschermt je langere tijd tegen schommelingen in de markt.
Flexibiliteit: Sommige leningen bieden flexibele terugbetalingsvoorwaarden of boetevrije vervroegde aflossing. Dit kan belangrijk zijn als je van plan bent om het pand snel te verkopen.
Duurzaamheid: Veel financiers stellen eisen aan duurzaamheid. Let hier op bij de keuze voor een financiering. Verduurzamingsmaatregelen zijn daarbij ook goed te financieren en leidt tot betere financieringscondities.
Conclusie
Gedegen gefinancierd beleggingsvastgoed, gecombineerd met het strategisch verzilveren van overwaarde, is altijd een goede manier als ondernemer om je vermogen op een solide manier te laten groeien.
Zorg ervoor dat je altijd je financieringsmogelijkheden onderzoekt en goed plant, zodat je het meeste uit je vastgoedbeleggingen haalt en zo min mogelijk risico loopt. Wij helpen je graag bij het bepalen van jouw financieringsstrategie en het onderzoeken van de financieringsmogelijkheden. Wij hebben jarenlange ervaring in de (beleggingsvastgoed)financieringsmarkt en hebben veel persoonlijke relaties bij banken en alternatieve financiers. Zodoende kunnen wij altijd een financiering vinden die bij jou persoonlijke situatie past.