Wat is een achtergestelde lening?

Als ondernemer ben je voortdurend op zoek naar diverse manieren waarmee je jouw bedrijf kan laten groeien. Dit kan door nieuwe projecten te verwezenlijken, uit te breiden of door de bedrijfsprocessen te optimaliseren. Om deze plannen te realiseren zijn investeringen nodig. Om extra kapitaal te generen is een lening een veel voorkomend financieringsinstrument. Soms is een reguliere lening niet mogelijk, of ben je niet tevreden over de voorwaarden. Een achtergestelde lening kan dan uitkomst bieden.

Inhoudsopgave

Betekenis achtergestelde lening

Een achtergestelde lening is een lening waarbij de geldverstrekker achtergesteld wordt ten opzichte van andere schuldeisers. Met andere woorden: in principe krijgt de geldverstrekker pas uitbetaald nadat andere schuldeisers (banken en andere lening verstrekkers) hun geld hebben ontvangen. Daarna komt deze geldverstrekker pas in aanmerking voor betaling.

Dit lijkt een risicovolle investering voor een geldverstrekker, maar het kan juist aantrekkelijk zijn voor investeerders. Als geldverstrekker bij een achtergestelde lening ontvang je vaak een hogere rente of andere voordelen zoals medezeggenschap.

Wat is een achtergestelde lening

Wat is het verschil tussen een reguliere lening en een achtergestelde lening?

Het belangrijkste verschil tussen een reguliere lening en een achtergestelde lening is de kans op terugbetaling bij financiële problemen. Bij een reguliere lening hebben de schuldeisers voorrang, terwijl bij een achtergestelde lening deze schuldeisers achteraan in de rij staan.

Bij een achtergestelde lening wordt de investeerder zodoende pas terugbetaald nadat alle andere schulden zijn afgelost. Hierdoor loopt de financier een groter risico. Als gevolg van dit risico zitten er aan een achtergestelde lening andere voorwaarden dan bij een reguliere lening.

Kort gezegd het grootste verschil is dat: een geldverstrekker een hoger risico loopt en de ondernemer een hoger rentepercentage moet betalen.

Wat kost een achtergestelde lening?

Het verstrekken van een achtergestelde lening brengt voor investeerders een groter risico met zich mee dan bij een reguliere lening, daarom is er geen vast percentage voor de kosten. De kosten van een achtergestelde lening variëren afhankelijk van factoren, zoals:

  • de looptijd van de lening;
  • het geleende bedrag;
  • de kredietwaardigheid van de lener;
  • en de huidige marktomstandigheden.

Voorbeeld achtergestelde lening

Om de werkwijze het beste te kunnen illustreren zullen we een voorbeeld gebruiken:

Situatie

In dit voorbeeld ben je eigenaar van een groeiend productiebedrijf. Omdat jouw onderneming hard groeit ben je zoekende naar methodes om het productieproces te kunnen optimaliseren. Hiervoor heb je een investering nodig.

Je hebt al een langlopende lening lopen bij jouw huisbank, deze heeft een eerste pandrecht op jouw activa als zekerheid voor deze lening. Daarom is de huisbank niet happig om je een aanvullende financiering te verstrekken.

De overeenkomst

Om toch een financiering te krijgen neem je contact op met een financieringsbedrijf of investeerder. Deze kan jou een achtergestelde lening verstrekken.

Mocht er onverhoopt toch iets fout gaan en een faillissement volgen dan staat deze lening lager in rangorde dan de lening van de huisbank. Daarom wordt deze lening als risicovoller beschouwd. Om dit extra risico te compenseren, zal de investeerder waarschijnlijk een hogere rente op de lening vragen dan wat je bij een traditionele bank zou kunnen krijgen.

Als alles goed gaat, betaal je de rente en aflossing zoals afgesproken, en heeft de investeerder een aantrekkelijk rendement op zijn investering. Maar als je bedrijf het moeilijk krijgt en bijvoorbeeld failliet gaat, komen de achtergestelde schuldeisers pas aan de beurt nadat alle andere schuldeisers met een hogere rangorde zijn terugbetaald.

Voordelen van een achtergestelde lening voor ondernemers

Een achtergestelde lening heeft de volgende voordelen voor ondernemers:

  • Toegang tot kapitaal: Wanneer je met moeite een financiering kan krijgen bij je bank, dan kan je doormiddel van een achtergestelde lening toch toegang krijgen tot kapitaal. Hierdoor kan je blijven groeien en kunnen de bedrijfsprocessen blijven lopen.
  • Voorwaarden op maat: Bij een achtergestelde lening maakt men vaak voorwaarden op maat die beter aansluiten bij jouw bedrijf.
  • Lager onderpand nodig: Waar de huisbank fysieke activa als onderpand verlangd, is dit vaak niet nodig bij een achtergestelde lening. Deze worden verstrekt op basis van het vertrouwen in de toekomstige prestaties van jouw bedrijf.
  • Ondersteuning vanuit de geldverstrekker: Omdat de geldverstrekker een groter risico loopt bij het investeren is deze vaak bereid om toegang te geven tot bijvoorbeeld zijn netwerk, of met het ondersteunen van bepaalde bedrijfsprocessen.

Voordelen van een achtergestelde lening voor investeerders

Voor geldverstrekkers heeft een achtergestelde lening de volgende voordelen:

  • Hogere rente: Omdat je als geldverstrekker een hoger risico loopt ontvang je een hoger rentepercentage dan bij een reguliere lening.
  • Meer zeggenschap: Vaak krijg je als investeerder van een achtergestelde lening een bepaalde mate van zeggenschap. Zodoende kan je invloed uitoefenen op de bedrijfsprocessen om jouw investering te waarborgen.

Meer informatie over een achtergestelde lening?

Achtergestelde lening en het MKB: een strategische keuze

Voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) biedt een achtergestelde lening vaak een uitkomst bij het realiseren van groeiambities. Stel dat je als ondernemer een innovatieve dienst wilt lanceren of een nieuwe markt wilt betreden, maar je reguliere financieringsopties zijn uitgeput. In zulke gevallen kan een achtergestelde lening de benodigde financiële ruimte bieden. Doordat deze lening vaak minder zekerheden vereist, kan het een flexibel alternatief zijn voor bedrijven zonder uitgebreide activa.

Waarom kiezen investeerders voor een achtergestelde lening?

Voor investeerders biedt een achtergestelde lening niet alleen de kans op hogere rendementen, maar ook een manier om betrokken te zijn bij veelbelovende bedrijven. Investeerders kunnen profiteren van maatwerkafspraken, zoals winstafhankelijke rentebetalingen of medezeggenschap, waardoor ze direct impact hebben op het succes van hun investering. Dit type lening is daardoor populair bij private equity en zakelijke investeerders die een balans zoeken tussen risico en invloed.

Hoe werkt een achtergestelde lening

Alternatieven voor een achtergestelde lening

Als een achtergestelde lening niet geschikt is, zijn er andere financieringsopties zoals:

  • Vendor loan: Geschikt voor bedrijfsovernames waarbij de verkoper als financier optreedt.
  • Factoring: Verkoop van openstaande facturen om direct werkkapitaal vrij te maken.
  • Crowdfunding: Een collectieve financiering via investeerdersplatformen.
 

Advies bij een achtergestelde lening

Een achtergestelde lening kan een interessante optie zijn voor zowel ondernemers als investeerders. Het is een alternatieve financieringsbron die kan bijdragen aan de groei en ontwikkeling van een onderneming. Het kan voor een ondernemer deuren openen die open moeten om te kunnen groeien. Wel kleven er risico’s aan, zodoende is het raadzaam om informatie in te winnen over de mogelijkheden, kansen en risico’s voor jou als ondernemer.

Onze partners hebben veel ervaring met verschillende financieringsopties en helpen je graag!

Veel gestelde vragen over een achtergestelde lening

Wat is een achtergestelde lening?

Een achtergestelde lening is een financiering waarbij de geldverstrekker bij een faillissement van het bedrijf pas wordt terugbetaald nadat andere schuldeisers met hogere prioriteit zijn voldaan.

Wat is het voordeel van een achtergestelde lening?

Voordelen zijn dat je snel toegang krijgt tot kapitaal, een lager onderpand nodig hebt en ondersteuning krijgt vanuit de geldverstrekker.

Wat is het nadeel van een achtergestelde lening?

Een nadeel is dat je een hoger rentepercentage moet betalen.

Wat is het verschil tussen een reguliere lening en een achtergestelde lening?

Het grootste verschil zijn de voorwaarden, bij een achtergestelde lening is er sprake van een hoger rentepercentage.

Foto van Over Claassen, Moolenbeek & Partners

Over Claassen, Moolenbeek & Partners

Claassen, Moolenbeek & Partners (CM&P) is een bedrijfskundig advieskantoor dat de Nederlandse mkb-ondernemer begeleidt bij strategieformulering en implementatie, bedrijfsovername (aan & verkoop) en/of het bepalen en regelen van de financieringsbehoefte.

Onze organisatie bestaat uit ±50 partners met ieder hun eigen expertise op het gebied op de genoemde diensten. Sinds de oprichting in 1983 is ons partnernetwerk steeds groter en deskundiger geworden. We werken landelijk vanuit 9 regio’s in Nederland en hebben in alle regio’s één of meerdere kantoren.
Of je nu te maken hebt met complexe vraagstukken omtrent bedrijfsovername, strategische keuzes of het verkrijgen van de juiste financiering, er staat altijd een ervaren partner in jouw nabije omgeving klaar om je te begeleiden naar een succesvol eindresultaat. Bekijk onze partnerpagina en kom in contact met de partner die het beste bij jouw vraagstuk past.

Bekijk onze vestigingen
Andere blogs

Lees meer interessante artikelen uit onze kennisbank.

cash and debt free bedrijfsovername

Menu