Zelf een concurrentieanalyse maken? Zo doet u dat!

Een concurrentieanalyse maken is het doen van een uitgebreid onderzoek naar uw belangrijkste concurrenten. Zo’n analyse stelt u niet zomaar even op. U gaat de concurrent helemaal uitpluizen en dat vraagt de nodige research. Toch zou iedere ondernemer eigenlijk zo nu en dan een concurrentieanalyse mogen opstellen. U kunt namelijk veel leren van uw concurrenten!

Een aantal weken geleden vertelden wij u
wat u kunt leren van een concurrentieanalyse
. Een goede analyse kan u en uw onderneming namelijk veel opleveren. Het is aan te raden dit uit te besteden. Zo hebben wij als CM&P Venray al vaak ondernemers hiermee geholpen. U kunt uw tijd dan aan andere zaken besteden, met het vertrouwen dat het professioneel wordt aangepakt. Maar natuurlijk kunt u ook zelf een concurrentieanalyse maken. In dit artikel geven we u graag tips hoe u dat kunt doen.

Wie ben u en wat doet u?

Het is belangrijk om eerst te bepalen waar uw organisatie op dit moment staat. Op welke doelgroep,  producten of diensten richt u zich? Wat zijn belangrijke activiteiten die u wilt betrekken in de concurrentieanalyse? Hoe verlopen uw processen en wat zijn uw zwakke en sterke punten? Stel uzelf zoveel mogelijk vragen over uw organisatie. Dit geeft een startpunt om de analyse vorm te geven. U weet nu waarop u zich moet richten bij de volgende stap.

Wie zijn uw belangrijkste concurrenten?

Vervolgens gaat u in kaart brengen wie nu uw belangrijkste concurrenten zijn. Richt u zich daarbij niet simpelweg op uw branche, of organisaties die hetzelfde product of dezelfde dienst bieden. Organisaties in bijvoorbeeld dezelfde branche kunnen heel anders opereren, waardoor ze geen belangrijke concurrent zijn. Kijk dus ook naar specifieke aspecten zoals de geografische markt of klantsegmenten. Veel informatie is op internet te vinden, bijvoorbeeld via het handelsregister, maar graaf vooral dieper dan dat. Zo kunt u ook een Google Alert instellen voor deze concurrenten, zodat Google u waarschuwt als er iets van of over hen op internet verschijnt. En bezoek met regelmaat hun website en volg hun social media kanalen om te zien wat de nieuwtjes zijn en hoe zij het aanpakken. Aan te raden is om voor uw analyse maximaal 5 van uw belangrijkste concurrenten aan te wijzen en mee te nemen in het vergelijk.

Doelstellingen, strategie en succes

Van de concurrenten die u gaat betrekken in de analyse brengt u de doelstellingen en strategieën in kaart. Wat doen zij precies, hoe doen zij het en welke kant gaan of willen zij op? Denk daarbij aan items, zoals doelgroepen, productassortiment, prijs, marketing, digitalisering en houding van uw concurrent. Heeft hun huidige strategie effect? Op welke manier verwachten zij te groeien? En waar presteren zij bovengemiddeld?

U wilt werkelijk alles over hen te weten komen! Probeer op zoveel mogelijk vragen het antwoord te vinden. Probeer ook te achterhalen waarom klanten bij hen kopen, wat de afnemer dus echt belangrijk vindt. Misschien heeft u wel relaties (zakelijk of privé) die uw concurrent kennen en die willen delen waarom zij wel of geen klant zijn, of hoe zij tegen uw concurrent aankijken. Ook niet onbelangrijk: achterhaal waarom de een succesvol is en de ander wellicht minder of niet. Niet alleen van de successen kunt u leren, maar ook van de zogenaamde mislukkingen.

En dan…gaat u de concurrentieanalyse maken

Nu gaat u de concurrentieanalyse maken. Alle relevante informatie die u heeft verzameld verwerkt u in een sheet en daarmee gaat u de daadwerkelijke concurrentieanalyse maken. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door middel van een matrix of tabellen. Eigenlijk maakt u hiermee een zogenaamde sterkte zwakte analyse ten opzichte van uw concurrenten. U zet de succesbepalende factoren uiteen en geeft van uw organisatie en van uw belangrijkste concurrenten aan hoe gescoord wordt op deze punten. Daarbij weegt bijvoorbeeld de ene factor minder zwaar mee dan de andere, en ook dat moet duidelijk zijn opgenomen in de analyse.

Bepaal uw (toekomstige) strategie

De conclusies uit uw concurrentieanalyse helpen u helder te krijgen waar u nu staat ten opzichte van uw belangrijkste concurrenten. Maar, belangrijker dan dat, het laat u zien of u uw strategie moet wijzigen. En, zo ja, hoe u dat het beste kunt doen. Dat kan op operationeel niveau zijn (bedrijfsprocessen, klantvriendelijkheid, etc.) maar ook op bijvoorbeeld marketing niveau. En misschien zijn er wel op meerdere niveaus wijzigingen in de strategie nodig. Een goede concurrentieanalyse maken vergt dus veel onderzoek en tijd.

Samengevat is de concurrentieanalyse een uitmuntende tool om met uw organisatie met meer succes te ondernemen. Heeft u zelf geen of onvoldoende tijd om het serieus aan te pakken? Besteed het dan uit. Ook ik,
Bart Lemmen
van CM&P Venray, help u hierbij graag. Neem gerust eens vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken via 0478-769006 of bart.lemmen@cmenp.nl.

Andere blogs

Lees meer interessante artikelen uit onze kennisbank.

cash and debt free bedrijfsovername

Menu