Zo maak je een ondernemingsplan

Iedere ondernemer is er wel bekend mee: het ondernemingsplan. Vooral starters komen er niet omheen, maar ook in de loop der jaren blijft het ondernemingsplan een belangrijke factor voor succesvol ondernemen. Bij CM&P hebben we dan ook al vele ondernemers hiermee geholpen geholpen met het schrijven van een ondernemingsplan. Een goed ondernemingsplan is namelijk belangrijker dan u denkt… Lees hier meer over ‘zo maak je een ondernemingsplan’.

We zitten alweer in het vierde kwartaal van 2017 en het nieuwe jaar komt steeds dichterbij. Wellicht dat u plannen heeft om een bedrijf te gaan starten in januari. Of juist behoefte heeft de huidige koers van uw bedrijf onder de loep te nemen en bij te stellen. In beide gevallen helpt een goed ondernemingsplan u vooruit, maar wat is een ondernemingsplan nu precies?

Wat is een ondernemingsplan?

Het ondernemingsplan heeft vele namen. Het staat ook wel bekend als ‘startplan’, ‘bedrijfsplan’, ‘businessplan’ of ‘ondernemersplan’. Maar wat is een ondernemingsplan nu precies: een document waarin u als (startend) ondernemer uw plannen gedetailleerd omschrijft. Alle denkbare aspecten komen daarin terug. Denk aan het product of de dienst, prijzen, werkwijzen, cijfers en ga zo maar door.

Een ondernemingsplan voorbeeld gebruiken?

Op internet zijn inmiddels vele bronnen te vinden, die een voorbeeld aanbieden van het ondernemingsplan. Het lijkt alsof het een kwestie is van simpelweg de hoofdstukken invullen of vragen beantwoorden, een leuke opmaak aan het document toekennen en voilà…u bent klaar. Veelal verdwijnt het ondernemingsplan dan in de archiefkast, om er vervolgens niet meer naar om te kijken. Maar dit kraakt eigenlijk aan alle kanten. Daarom geven we u graag onze insteek mee. Juist omdat een ondernemingsplan zoveel meer is dan een document met (ooit gemaakte) plannen. Het is zoveel belangrijker dan dat…! Gebruik dus geen ondernemingsplan voorbeeld.

Waarom is een ondernemingsplan belangrijk?

Natuurlijk is het hebben van een goed en onderbouwd ondernemingsplan belangrijk als u bijvoorbeeld een (starters)krediet zoekt. Kredietverstrekkers zullen hier altijd om vragen en hun beslissing om wel of geen krediet te verstrekken voor een deel op dit document baseren. Met een goed ondernemingsplan vergroot u dus de kans op financiering. Ook helpt het om te ontdekken of uw plannen haalbaar zijn, of er een markt voor is, en het geeft inzicht in de sterke en zwakke punten van uw onderneming. Het lijkt me dus duidelijk waarom een ondernemingsplan zo belangrijk is.

Dus voor wie is het ondernemingsplan stiekem het allerbelangrijkst? Voor ú! Als wij ondernemers helpen met het opstellen, komt er natuurlijk ook een document uit dat u bijvoorbeeld kunt gebruiken om (met of zonder onze hulp) financiering te vinden. Echter vinden wij iets anders misschien veel belangrijker, en dat is dat u op de juiste manier leert denken. Niet klakkeloos invulling geven aan hoofdstukken of antwoord op vragen uit een voorbeeld ondernemingsplan, maar over alle aspecten gaan nadenken. Wij dagen u uit, zodat u in een mindset komt die u ook in de toekomst verder gaat helpen als ondernemer zijnde. Zo gaat u gerichter actie ondernemen als dat nodig blijkt, nu en in de toekomst.

Wat staat er in een ondernemingsplan?

Het is nu duidelijk wat een ondernemingsplan is, waarom een ondernemingsplan belangrijk is, maar kun jij nu tegen je collega’s zeggen;  ‘zo maak je een ondernemingsplan’. Nee, daarvoor moet je weten wat er in een ondernemingsplan staat. In een ondernemingsplan maakt u door een heldere formulering uw plannen concreet. Wat is concreet gezien uw idee en in welke behoefte voorziet dit? Er komt een omschrijving van uw bedrijf in te staan: hoe gaat u een en ander organiseren, is er personeel voor nodig, waar gaat u zich vestigen, welke vergunningen of verzekeringen zijn er nodig, hoe gaat u de administratie regelen en ga zo maar door. Daarbij komen ook uw persoonlijke gegevens en ondernemerskwaliteiten kijken, maar ook een financieel- en een marketingplan. Dit leidt uiteindelijk tot SMART geformuleerde doelstellingen op korte, middellange en lange termijn die de prioriteiten en juiste focus aangeven.

Actie!

Uiteindelijk is het allerbelangrijkste om de gemaakte strategische keuzes in uw ondernemersplan tot uitvoer te brengen. Hiervoor stellen we samen met de ondernemer en/of het management team een gedetailleerde uitvoeringsstrategie op. Hierin beschrijven we de acties, wie het gaat oppakken en wanneer dit gereed dient te zijn. Zo komen uw plannen, geformuleerd in het ondernemersplan, pas echt tot leven. Want kunt u nu tegen anderen zeggen; zo maak je een ondernemingsplan!? Nee, daar komt wel wat meer bij kijken.

Meer info

Wij hebben veel ervaring met het opstellen van ondernemingsplannen, samen met ondernemers. Onze werkwijze geeft niet alleen een plan op papier, maar creëert ook de juiste denkwijze die u nu en in de toekomst verder gaat helpen om succesvol(ler) te ondernemen. Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op.


 

Andere blogs

Lees meer interessante artikelen uit onze kennisbank.

cash and debt free bedrijfsovername

Menu